Ердоган потвърди предстоящата процедура за промяна на Конституцията

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че една от задачите на турския парламент, когато той възобнови работата си тази есен, ще бъде да приеме нова конституция, която да замени действащата от военния преврат през 1980 г. насам, предаде Анадолската агенция.

"Нашето обещание към нацията ще бъде първокласна конституция, която ще допълва първокласни демокрация, икономика и свободи. Нашата визия за "Векът на Турция" ще бъде подсилена с такава конституция", заяви Ердоган.

"С продължаването на работата на парламента ще подновим инициативите си за укрепване на турската демокрация", добави той.

Съответната законодателна инициатива ще бъде внесена за разглеждане на есенната сесия на парламента, която започва през октомври.

Настоящата конституция е въведена след военния преврат през 1980 г.

Президентът на Турция на два пъти внася за национално одобрение въпроси, свързани с изменения на конституцията. След референдума през 2017 г. парламентарната форма на управление на републиката беше заменена с президентска, но в светлината на тези промени не беше приет нов основен закон. След преизбирането му за нов президентски мандат през май Ердоган заяви, че именно тази реформа е една от основните задачи на неговата администрация. /БГНЕС