Ericsson и Nokia ще закрият дейността си в Русия до края на годината

Ericsson и Nokia ще закрият дейността си в Русия до края на годината

Ericsson заяви, че през следващите месеци постепенно ще преустанови дейността си в Русия, а финландският му конкурент Nokia заяви, че също планира да закрие руския си бизнес до края на годината.

Докато Ericsson преустанови дейността си в Русия за неопределено време през април, Nokia отиде по-далеч и заяви, че ще напусне страната напълно.

"До края на годината по-голямата част от служителите ни в Русия ще напуснат Nokia и ние ще освободим всички наши офиси", заяви говорител на Nokia. "Ще запазим официално присъствие в страната до приключване на юридическото закриване".

Все повече западни компании продават руските си предприятия, след като обявиха преустановяване на дейността си в седмиците след като Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари.

Dell Technologies Inc заяви в събота, че е прекратила всички операции в Русия, след като затвори офисите си в средата на август.

Ericsson, който пусна служителите си в платен отпуск по-рано тази година, също така записа през първото тримесечие провизия в размер на 900 млн. крони (95 млн. долара) за обезценка на активи и други извънредни разходи, свързани с преместването.

Компанията има около 400 служители в Русия и заяви, че ще предостави финансова подкрепа на засегнатите лица.

Nokia, която има около 2000 служители в Русия, заяви, че оставащата ѝ дейност в страната е свързана с ограничена поддръжка на критични мрежи, за да изпълни своите договорни и хуманитарни задължения.

След като Ericsson и Nokia напълно напуснат Русия, мобилните оператори в страната MTS и Tele2 ще станат по-зависими от китайски компании като Huawei и ZTE.

MTS отказа да коментира. Tele2 не отговори веднага на запитванията за коментар.

Руският вестник "Комерсант" пръв съобщи за напускането на Ericsson и заяви, че част от обслужващия персонал ще се премести в нова фирма, която ще бъде създадена в Русия. Ericsson не коментира новата фирма. /БГНЕС, Ройтерс

Тагове: