ЕС е готов да постигне нови правила за бежанците

Европейският съюз е на път да постигне съгласие по нови правила за работа с търсещите убежище и нелегалните мигранти, след като Германия заяви, че ще се съгласи с интензивно обсъждания пакет.


След като бъде приложен, новият Пакт за миграцията и убежището ще има за цел да намали натиска върху т.нар. държави на първа линия като Италия и Гърция, като премести някои от пристигащите в други държави от ЕС.

Страните, които се противопоставят на приемането на кандидати за убежище - сред тях са Полша и Унгария - ще бъдат задължени да плащат на тези, които приемат мигранти.

В същото време Европейският съюз ще се стреми да ускори обработката на молбите за убежище, така че мигрантите, които се считат за неприемливи, да бъдат връщани в страната на произход или на транзитно преминаване, а максималното време за задържане на мигранти в граничните центрове ще бъде удължено от сегашните 12 седмици.

Германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер заяви на среща на колегите си от ЕС в Брюксел, че "ще гласуваме в подкрепа" на компромисния текст на пакта, изготвен от Испания, която в момента председателства ЕС.

Това е промяна в позицията на Германия, която при предишното гласуване през юли се въздържа, тъй като смяташе, че политиката на задържане е твърде строга за непълнолетните мигранти и семействата.

По време на заседанието в четвъртък Файзер заяви, че е уверена, че компромисният текст ще отрази позицията на Германия.

В Берлин германският канцлер Олаф Шолц потвърди промяната, като заяви, че неговото правителство "няма да пречи" на приемането на пакта.

Парализата по този въпрос предизвика нарастващо разочарование в 27-членния блок, който е изправен пред ръст на незаконната миграция.

Идването на хиляди мигранти на италианския остров Лампедуза особено ускори процеса на въвеждане на преразгледаната политика.


Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, чийто изпълнителен орган на ЕС предложи новия пакт преди три години, за да види как той попада в дълга задънена улица, призова той да бъде окончателно одобрен.

"Сега трябва да довършим работата. Трябва да осигурим правилното прилагане на Пакта за миграция и убежище", заяви тя по време на посещение в Хърватия.

Част от целта на преработената политика е държавите от Европейския съюз да действат заедно, ако се сблъскат с внезапен голям приток на кандидати за убежище, както се случи през 2015-2016 г., когато пристигнаха стотици хиляди мигранти, повечето от които сирийци, бягащи от войната в страната си.

Но при неуспешния опит за гласуване на пакета през юли Унгария, Полша, Австрия и Чешката република гласуваха против, възразявайки срещу изискването "приемай или плащай".

Когато пристигна за срещата в Брюксел, австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви, че е "щастлив и благодарен, че през последните няколко часа, през последните няколко дни" има движение по въпроса.

В Будапеща Гергели Гуляш, началник на кабинета на унгарския министър-председател Виктор Орбан, отправи нови критики към пакта за миграцията.

"Всичко, което могат да постигнат с този пакт за миграцията, е да превърнат граничните държави, държавите по шенгенската граница в Лампедуза", каза той.

Целта на ЕС е реформата да бъде приета преди европейските избори през юни следващата година, на които ще бъдат избрани нов Европейски парламент и нова Комисия.

Следващият цикъл в политиката на ЕС може да доведе до политическа промяна в Европейския парламент, предвид възхода на десните партии в няколко държави от ЕС, а Унгария и Полша ще се редуват в ротационното председателство на ЕС. /БГНЕС

Тагове: