ЕС и Мексико ще актуализират търговското споразумение помежду си

До края на годината Европейският съюз и Мексико ще актуализират търговското споразумение помежду си, съобщиха от президентската администрация на Мексико.


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещна с президента Андрю Мануел Лопес Обрадор в Мексико Сити - последната спирка от нейната латиноамериканска обиколка, съобщи АФП.

Фон дер Лайен е първият председател на Европейската комисия, който от 11 години насам посещава Мексико, се казва в изявлението, в което се отбелязва също, че Европейският съюз е вторият по големина чуждестранен инвеститор в страната.

Двамата лидери се споразумяха да актуализират търговското си споразумение, което е в сила от 2000 г., за да стимулират "по-задълбочено политическо и търговско партньорство", се казва в изявлението на мексиканското правителство.

Лидерите се споразумяха също така да развиват Мексико като "стратегически енергиен, промишлен и логистичен център за снабдяване на северноамериканския и европейския пазар", се казва още в изявлението.

По време на латиноамериканската си обиколка фон дер Лайен посети също Бразилия, Аржентина и Чили за разговори относно производството на литий и зелен водород.

Целта на обиколката е да се укрепят връзките на блока преди срещата на върха ЕС- CELAC между ЕС и държавите от Латинска Америка и Карибския басейн през юли. /БГНЕС