ЕС изрази загриженост за израелската офанзива в Рафах

Мнистрите от ЕС изразиха огромна загриженост за израелската офанзива срещу Рафах в Ивицата Газа, предаде АФП.

Топ дипломатът на блока Жозеп Борел предупреди, че то ще доведе до "много жертви".

Белгийският министър на развитието Каролин Генез заяви, че израелската офанзива в Рафах ще премине "червена линия". "Санкциите трябва да бъдат представени като опция в отговор", добави тя.

Часове след като Израел изпрати танкове в Рафах, Генез посочи, че нападението над града "заплашва милиони хора с глад".

"Пределно ясно е, че международното право вече не се спазва в Газа", каза тя.

Генез също така призова колегите си от Европейския съюз да се споразумеят единодушно за решение за "спиране на износа на оръжия за Близкия изток, за Израел и за страните, които водят война".

Германският министър на развитието Йохен Фласбарт каза, че "ситуацията е драматична и продължава да се влошава" в Газа и нарече хуманитарното положение в обсадената палестинска територия "ужасяващо".

На днешните разговори няма да се обсъждат евентуални санкции, добави Фласбарт.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, който председателстваше срещата на министрите на развитието, предупреди, че "в Газа няма безопасна зона", в която да избягат палестинските цивилни.

В гъсто населения анклав има "над 600 000 деца", добави той.

Борел подчерта, че Европейският съюз и Съединените щати са поискали от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да не продължава със заплахата си за нападение на Рафах.

"Въпреки тези предупреждения и тази молба, вчера (6 май) вечерта започна нападение . Опасявам се, че това отново ще доведе до много жертви, цивилни жертви", каза Борел.

Дипломатът и няколко от министрите, които влязоха в заседанието, изразиха подкрепа за UNRWA, агенцията на ООН за палестинските бежанци.

През април разследването на ООН на обвиненията на Израел срещу UNRWA - обвинения, че малък брой служители на UNRWA са участвали пряко или косвено в нападението на Хамас на 7 октомври - не беше подкрепено с доказателства. /БГНЕС