ЕС наложи по-строги пазарни ограничения на технологичните титани

Европейският съюз представи списъка на цифровите гиганти - включително Apple, собственика на Facebook Meta и компанията майка на TikTok ByteDance - които ще бъдат подложени на нови строги ограничения за начина, по който извършват стопанска дейност, предаде АФП.


Брюксел работи по плътна законодателна програма за по-строго регулиране на големите технологии (DMA), като твърди, че трябва да защити европейските потребители онлайн и да насърчи конкуренцията в индустрия, доминирана от американски гиганти.

Последното съобщение е крайъгълен камък в прилагането на Закона за цифровите пазари (ЗЦП), който ще принуди най-големите фирми да променят начина си на работа съгласно списък с дози и забрани и, както се надяват регулаторите, ще създаде по-справедлив пазар.

Според наблюдатели законът може да открие нов фронт на битка между титаните в областта на цифровите технологии и Европейския съюз, тъй като някои компании обмислят възможността за отправяне на правни предизвикателства.

Европейската комисия, мощният антитръстов орган на ЕС, посочи 22 услуги на "основни платформи", принадлежащи на пет американски технологични гиганта, определени като "пазачи" - Google Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft - и китайската ByteDance.

Услугите включват App Store на Apple; Facebook, Instagram и WhatsApp на Meta; видеоплатформата YouTube и браузъра Chrome на Google, както и Safari на Apple.

Другите услуги включват операционни системи, управлявани от Apple, Microsoft и Google, както и Google Maps, Play и Shopping на Alphabet.

Те трябва да се съобразят изцяло с новите правила до 6 март 2024 г.

Статутът на "пазач на портала" се прилага, когато дадена услуга има повече от 45 милиона активни месечни потребители и повече от 10 000 годишни активни бизнес потребители, установени в ЕС.

В сряда Apple заяви, че е "много загрижена за рисковете за неприкосновеността на личния живот и сигурността на данните, които DMA създава за нашите потребители", и заяви, че ще се стреми да "смекчи тези въздействия".

За нарушаването на някои от най-сериозните правила за конкуренцията ще бъдат налагани глоби в размер до 10 % от глобалните приходи на фирмата, а при повторни нарушения - дори до 20 %.


Една от основните промени в рамките на DMA е правилото, което налага оперативна съвместимост между приложенията за изпращане на съобщения, улеснявайки потребителите да споделят връзки и изображения.


"С днешното определяне най-накрая ограничаваме икономическата мощ на шестте пазача, даваме по-голям избор на потребителите и създаваме нови възможности за по-малките иновативни технологични компании", заяви главният изпълнител на ЕС в областта на технологиите, комисарят по промишлеността Тиери Бретон.

Отхапване от Apple

Apple и Microsoft твърдяха, че части от техния бизнес не трябва да се класифицират като "основна" услуга, и Комисията заяви, че е започнала проверки за оценка на твърденията на Apple относно iMessage, а на Microsoft - за Bing, Edge и рекламната му платформа.

Говорител на Microsoft приветства решението за започване на разследване на трите услуги, които според компанията "работят като претенденти на пазара".

Междувременно Apple заяви, че очаква "с нетърпение да обясни на комисията защо iMessage е извън обхвата на DMA".

ЕС е водещ в световен мащаб в борбата с големите технологични компании.

DMA, заедно със сродния му закон - Закона за цифровите услуги (DSA), дава на Комисията по-остри зъби срещу технологичните гиганти, които според критиците твърде дълго са получавали свобода на действие в ущърб на потребителите.

Една от основните цели на DMA е да спре по-големите играчи да пречат на развитието на по-малките компании, които заплашват да станат конкуренти, като ги поглъщат чрез поглъщания.

ЕС смята, че примери за това в миналото са изкупуването на Instagram и WhatsApp от Facebook, както и закупуването на YouTube и Waze от Google.

Комисията трябва да бъде уведомявана за всички поглъщания, независимо от техния размер.

Една от основните цели на закона е Apple, която преди това е била обект на множество разследвания и наложена с огромни глоби от ЕС.

Новите правила ще принудят производителя на iPhone да разреши алтернативни магазини за приложения на своите продукти, което ще позволи софтуерът и плащанията да се извършват извън неговия контрол.

Комисията също така проучва дали системата iPadOS на Apple трябва да бъде определена като "пазач на портали, въпреки че не отговаря на праговете", заяви тя.

Съгласно DMA на компаниите се забранява да предпочитат собствените си услуги пред тези, предлагани от конкурентни фирми, и ще трябва да споделят ключова информация с бизнес клиентите.

Предстои труден път

Някои експерти предвиждат правни предизвикателства срещу обозначенията на DMA, точно както бяха направени някои от тях срещу DSA.

"Когато имате нов закон, който е сложен закон в сложна среда, неизбежно е в началото да има правни предизвикателства", каза Александър дьо Стрил, академичен директор на програмата за цифрови изследвания в мозъчния тръст Centre on Regulation in Europe.

Amazon и европейският търговец на дребно на дрехи Zalando заведоха дело в съдилищата на ЕС срещу определянето им като "много големи" онлайн платформи съгласно DSA.

А големите технологии са изправени пред още повече регулации, тъй като ЕС се надпреварва да приеме първия в света закон за изкуствения интелект - въпрос, който придоби спешна актуалност след главозамайващия напредък през 2022 г. /БГНЕС

Тагове: