ЕС подновява диалога с Турция

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се опитат в Турция да възстановят отношенията си с президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава „Евронюз“.

Не липсват подводни камъни, тъй като турското правителство засили репресиите срещу свободите, изпрати кораби за проучване на нефт до международно признати води, принадлежащи на Кипър и Гърция и отвори границата си, за да позволи на имигрантите да преминат свободно в ЕС.

Мишел и фон дер Лайен ще предадат на Ердоган посланието от срещата на върха на ЕС миналия месец: всеки напредък трябва да бъде свързан с продължаването на преговорите на Турция с Гърция.

Икономически интереси на високо ниво превръщат в гнездо на оси териториални спорове в Егейско и Средиземно море и техните важни енергийни резерви.

Бежанците са на преден план. ЕС би искал да продължи споразумението за ограничаване на имиграцията от 2016 г., за да защити своите граници.

Като се има предвид, че Турция е домакин на около четири милиона сирийски бежанци, един от приоритетите на Брюксел вероятно ще бъде да осигури продължаващата роля на Турция като пазител на бежанците.

Анкара знае за способността си да лобира, като контролира притока на имигранти в Гърция и иска механизъм за финансиране, подобен на финансовия пакет от последните години./ БГНЕС