ЕС подозира производителите на сьомга в Норвегия във фиксиране на цените

Европейската комисия заяви, че подозира 6 норвежки производители на сьомга в тайно споразумение за определяне на цените и поиска от тях да отговорят, преди да предприеме по-нататъшни действия, предаде АФП.


Първата предварителна стъпка в официалното разследване, наречена изложение на възраженията, беше отправена към норвежките компании Cermaq, Grieg Seafood, Bremnes, Leroy, Mowi и SalMar.

Комисията - антитръстовият регулатор на ЕС - отбеляза, че Норвегия произвежда половината от отглежданата в света атлантическа сьомга, а ЕС е нейният основен пазар.

Въпреки че Норвегия не е членка на ЕС, тя е част от по-широкото Европейско икономическо пространство, което обхваща единния европейски пазар, и по този начин износът на рибни продукти от тази страна попада под регулаторния надзор на Брюксел.

Комисията заяви, че предварителното ѝ проучване е породило опасения, че между 2011 г. и 2019 г. шестте норвежки дружества, които са обект на разследването, са обменяли "чувствителна търговска информация" за цени, обеми и други фактори.

Предполагаемата цел е била "да се намали нормалната несигурност на пазара за спот продажби на норвежка атлантическа сьомга, отглеждана в рибовъдни стопанства, в ЕС".

Предполагаемият сговор се отнася за цените на прясната атлантическа сьомга, а не на замразената отгледана атлантическа сьомга или на преработените продукти като пушена сьомга, заяви Комисията.

След като получат изложението на възраженията на ЕС, дружествата могат да отговорят в писмен вид и да поискат изслушване, за да представят своите виждания.

Ако след това Комисията установи, че подозренията ѝ са се потвърдили, тя може да наложи забрана за продължаване на подобно поведение и да наложи глоба на дружествата в размер до 10 % от годишния им световен оборот. /БГНЕС