ЕС започва проверка срещу Amazon

ЕК обяви, че започва проверка на гиганта в онлайн търговията Amazon, за да провери доколко неговите мерки за защита на потребителите съответстват на новия закон на ЕС за правата на потребителите, предаде АФП.


Искането за информация е насочено към оценката на риска на Amazon и мерките за намаляване на риска, изисквани съгласно Закона за цифровите услуги на ЕС (DSA), "по-специално по отношение на разпространението на незаконни продукти и защитата на основните права", се казва в изявление на Комисията.

В него се разглежда и системата на Amazon за изготвяне на персонализирани препоръки за продукти - въз основа на данните на даден потребител - и какви възможности имат потребителите да ги откажат.

Amazon трябва да отговори до 6 декември.

Компанията отговори с думите: "Разглеждаме това искане и работим в тясно сътрудничество с Европейската комисия".

Разследването на Брюксел е само първоначална стъпка, разрешена съгласно DSA, която влезе в сила през август за най-големите платформи, и само по себе си не представлява индикация за правни нарушения или стъпка към наказание.

Комисията вече е започнала редица други проверки срещу големи онлайн платформи, за да получи информация за това как те спазват DSA.

Разследване, подобно на това срещу американския гигант Amazon, вече е започнало и срещу китайския му конкурент AliExpress, като се проверява какво прави той, за да защити потребителите от продажбата на незаконни продукти.

Други разследвания, насочени в по-голяма степен към мерките за ограничаване на онлайн дезинформацията и незаконното съдържание, бяха започнати по отношение на X, TikTok, Meta и YouTube.

Ако се установи, че дадена платформа нарушава DSA, тя рискува да получи глоби от ЕС, които могат да достигнат до шест процента от глобалния оборот. /БГНЕС

Тагове: