Ескобар: Окончателно споразумение между Белград и Прищина до края на годината

"Не очаквахме лидерите да постигнат съгласие по проектоустава на Общността на сръбските общини (ОСО), но искахме да представят своите виждания. И ги получихме", заяви специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, говорейки за диалога между Косово и Сърбия.

Той е убеден, че до края на тази година ще бъде постигнато окончателно споразумение между страните. Според Евронюз Албания Габриел е заявил, че изпълнението на споразумението в посока нормализация трябва да започне с ОСО.

"Не очаквахме лидерите да постигнат съгласие по проектоустава, но искахме да представят своите виждания. И ние ги получихме. Надявам се и очаквам, че до края на годината ще стигнем дотам", каза Ескобар.

Работата по създаването на Общността вече е започнала, повтори американският пратеник, както и "трябва да продължим напред, докато стигнем до модел". Ескобар очаква в рамките на две седмици да се проведе среща между главните преговарящи, на която отново да се обсъди въпросът.

"Този процес е много важен, а също така е важно и двете страни, особено Косово, да го приемат сериозно и да продължат напред към финализирането му", каза дипломатът.

Той оцени, че по време на срещата в Брюксел е постигнат "малък напредък" и че страните трябва да внесат предложение, което да бъде прието и от двете страни. /БГНЕС