ЕСПЧ за първи път гледа международни дела, свързани с климата

Днес Европейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/, ще разгледа две дела срещу Франция и Швейцария за предполагаеми пропуски в опазването на околната среда. Някои определят този момент като „исторически”, защото пред съда в Страсбург за път на подсъдимата скамейка попадат правителства заради предполагаемо бездействие по отношение на изменението на климата.

Делото срещу Швейцария се основава на жалба от асоциация на възрастни хора - които наричат себе си "Клуб на възрастните хора, защитаващи климата", които са загрижени за последиците от глобалното затопляне върху условията им на живот и здравето им, съобщиха от съда.

Те обвиняват швейцарските власти в различни пропуски по отношение на изменението на климата, които според тях представляват нарушение на задължението на правителството да защитава живота, домовете и семействата на гражданите.

"Това е историческо събитие", заяви 64-годишната Ан Марер, член на швейцарския клуб, подкрепен от "Грийнпийс" - Швейцария, в който средната възраст е 73 години.

Около 50 от неговите 2000 членове ще пътуват до Страсбург за изслушването, каза Марер пред АФП.

"Всички проучвания на глобалното затопляне през последните 20 години показват, че "всички са засегнати", но възрастните хора са засегнати повече от другите, особено възрастните жени заради сърдечносъдовите и респираторните заболявания", каза тя.

Всички опити да бъдат накарани швейцарските власти да действат от тяхно име са се провалили, каза тя.

Делото срещу Франция е заведено от Дамиен Карем - бивш кмет на Гранде-Синт, предградие на Дюнкерк в Северна Франция, който също твърди, че френското правителство не е изпълнило задължението си да защитава живота, като не е предприело достатъчно мерки за предотвратяване на изменението на климата.

По времето, когато е бил кмет, Карем сезира френската съдебна система састо от името на своя град, така и от свое име, като твърди, че изменението на климата увеличава риска от наводняване.

Най-висшият административен съд на Франция се произнесе в полза на града срещу централното правителство през 2021 г., но отхвърли индивидуалното дело, заведено от Карем, което той след това заведе пред ЕСПЧ./БГНЕС