ЕЦБ отново замрази лихвите, но намекна за предстоящи понижения

Европейската централна банка запази лихвените проценти отново стабилни, но заяви, че забавянето на инфлацията може да отвори вратата за облекчаване на паричната политика, което увеличи надеждите за първо намаление през юни.


За пети пореден път централната банка замрази разходите по заемите, като основната депозитна лихва е на рекордно високото ниво от 4%.

ЕЦБ повишаваше лихвите с рекордно бързи темпове, за да укроти горещото покачване на цените, но все по-често се чуваха призиви за започване на съкращения, докато инфлацията спада, а по-високите разходи по заемите се отразяват негативно на зоната на единната валута.

Инфлацията в еврозоната се забави повече от очакваното през март до 2,4% - недалеч от целта на ЕЦБ от 2%.

Намаляването на инфлацията се смяташе за малко вероятно, тъй като длъжностните лица многократно подчертаха, че изчакват повече данни, които ще бъдат на разположение едва за заседанието им през юни.

В изявлението си обаче централната банка промени формулировката си, като заяви, че повечето показатели за базисната инфлация се понижават, а ръстът на заплатите - особено тревожен през последните месеци - "се забавя".

"Предишните увеличения на лихвените проценти продължават да оказват влияние върху търсенето, което спомага за понижаване на инфлацията", заяви тя, като същевременно добави, че вътрешният ценови натиск все още е причина за безпокойство.

Ако се увеличи увереността на ЕЦБ, "че инфлацията трайно се доближава до целта, би било уместно да се намали сегашното равнище на рестрикциите по паричната политика", заяви тя.

Централната банка настоя, че решенията ѝ ще продължат да се основават на входящите данни и че "не се ангажира предварително с конкретна траектория на лихвените проценти", но въпреки това много анализатори очакват първо намаление през юни.

"Няма политически действия, но ЕЦБ официално отваря вратата за намаляване на лихвите през юни", заявиха анализаторите на Capital Economics. /БГНЕС