Европарламентът санкционира латвийска евродепутатка заради шпионаж за Русия

Европарламентът санкционира латвийската евродепутатка Татяна Жданока, която беше обвинена в медиите тази година, че е шпионирала за Русия, съобщи „Политико“.

През януари руският разследващ вестник The Insider съобщи, че Жданока от години е работил от името на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), наследничката на КГБ от съветската епоха. Жданока отхвърли обвиненията, като каза на евродепутатите през февруари, че е просто „агент за мир“. Латвийските тайни служби започнаха наказателно дело срещу нея, съобщиха местните медии през март. Парламентът започна свое собствено административно разследване срещу евродепутатката, а председателката й Роберта Мецола обяви в серия от санкции срещу Жданока, след като я обвини в нарушение на кодекса за поведение на евродепутатите.

Жданока, който е евродепутатка от 2004 г. и е член на групата на Зелените/ЕСА до 2022 г., е нарушил части от кодекса, свързани с декларирането на частни интереси и получаването на подаръци, каза Мецола, без да дава повече подробности.

Санкциите ще се състоят от петдневна глоба от нейните дневни надбавки, възлизаща на 1750 евро, и също така ще й бъде забранено да изпълнява определени роли в представляването на Европарламента до края на този мандат през юли, след което не се очаква да бъде евродепутат повече.

Парламентът бе разтърсен и от друг скандал с руско влияние, свързан с чешка медия, наречена „Гласът на Европа“. Според чешките тайни служби медията е плащала на европейски политици, включително евродепутати, като част от план за разпространение на руската пропаганда. /БГНЕС