Европейски политици са лобирали за „Юбер”

Поредното изтичане на масив от документи разкрива връзки на американската компания "Юбер" с високопоставени политици, които са ѝ помагали да избяга от правосъдието.

Британският вестник "Гардиън" е получил хиляди файлове и ги е споделил с Международния консорциум на разследващи журналисти и редица медии, съобщава Би Би Си, която е сред тях. Данните показват как компанията с приложение за споделено пътуване е ангажирала политици, които са ѝ съдействали в кампанията да разстрои европейската таксиметрова индустрия, пише британската обществена медия.

Архивите на "Юбер" включват над 124 000 записа, сред които има 83 000 имейла и други файлове. Те обхващат периода 2013 г. - 2017 г.

След свързаните с "Юбер" политици са бивш еврокомисар по телекомуникациите. Нидерландката Нели Крус е договаряла да стане част от компанията още преди да изтече мандата ѝ в Еврокомисията и е лобирала за "Юбер".

Друга известна фигура е Еманюел Макрон.

През 2014 г., докато френските таксиметрови шофьори протестираха срещу "Юбер", Макрон, тогава министър на икономиката, е бил на "ти" с шефа на компанията Травис Каланик и му е обещавал законови промени в негова полза. В крайна сметка обаче нерегламентираните таксита на "Юбер" бяха забранени във Франция.

Документите разкриват, че компанията е имала специално устройство - "прекъсвач", с който е било възможно да се предотврати достъпа до нейните компютри при проверки от страна на служители на реда. Устройството е използвано в Нидерландия, Канада, Белгия, Индия, Румъния, Унгария и Франция.

Сега от "Юбер" се разграничават от своето поведение в миналото и твърдят, че то не съответства на сегашните им ценности. През 2017 г. Каланик се оттегли като изпълнителен директор след редица скандали. Наследникът му на поста Дара Хосровшахи е натоварен със задачата да промени изцяло начина, по който работи компанията. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон