Европейският сателит за картографиране на вятъра се върна безопасно на Земята

Европейски сателит за картографиране на вятъра се върна успешно на Земята след деликатно асистирано завръщане. Европейската космическа агенция /ESA/ е успяла да минизимира щетите от възможни летящи отломки, предаде АФП.


Това е първият път, в който контролът на мисията на сателита се опитва да контролира падането му на Земята.

Сателитът Aeolus – кръстен на пазителя на вятъра в гръцката митология – беше изстрелян през 2018 г., за да измерва глобалните модели на вятъра на Земята, и по този начин да подобри както краткосрочната прогноза за времето, но и разбирането на учените за причинените от човека промени в климата.

„Надминавайки научните очаквания и надхвърляйки планирания си живот в орбита, сателитът Aeolus е приветствана като една от най-успешните мисии на Агенцията за наблюдение на Земята“, съобщиха от ESA на сайта на Агенцията.

„И сега неговият край също ще остане в историята, благодарение на изобретателността на екипа за контрол на мисията, който насочи този сателита до земната атмосфера за безопасно повторно навлизане в нея“.

Сателитът с тегло един тон навлезе отново в атмосферата над Антарктида около 02:00 GMT в събота, след няколко дни на сложни маневри. Те имаха за цел да понижат орбитата му от работната му височина от 320 километра до 120 километра, за да може да навлезе отново в атмосферата и да изгори безопасно. "Aeolus е бил насочен към Антарктида, защото там живеят най-малко хора в света“, съобщи главният инженер на ESA за космически отпадъци Бенджамин Бастида.

В днешно време сателитите са проектирани така, че да сведат до минимум риска от причиняване на щети при завръщането си на Земята.

В края на технологическия и моралния си живот сателитите биват насочвани към "Точка Немо" - място в южната част на Тихия океан, което е най-отдалеченото място на Земята от сушата. Обикновено по-голямата част от сателита изгаря при повторно навлизане в земната атмосфера.

Aeolus, обаче, е проектиран в края на 90-те години, преди да влязат в сила разпоредбите за ограничаване на щетите. Без намесата на ESA, той щеше да изчерпи горивото си след няколко седмици и да навлезе естествено в земната атмосфера "без контрол къде ще се случи това", обясниха от агенцията.

Сега агенцията разработва Aeolus-2./БГНЕС