Европейците от ледниковата епоха намират убежище в Испания и гибел в Италия

Нови изследвания разкриват, че ловците събирачи, които са доминирали в Европа преди 30 000 години, са потърсили убежище от последния ледников период на по-топли места, но изглежда, че са оцелели само тези, които са се приютили в днешна Испания и Португалия.

С помощта на нов генетичен анализ на праисторически човешки останки учените успели да проследят съдбата на граветската култура - термин, използван за описание на хората, които някога са обитавали Европа и са създавали характерни инструменти и изкуство, като например сладострастните фигурки на "Венера", открити в древни обекти из целия континент.

Проучването, публикувано на 1 март в списание Nature, подчертава влиянието на климатичните промени и миграцията върху ранните жители на Европа. То показва, че тези, които са живели в днешна Италия, когато ледът се е разширил на юг преди около 25 000 години, изглежда са се оказали в задънена улица в сравнение с братовчедите си, които са живели в региона, който сега обхваща части от Южна Франция, Испания и Португалия.

Онези, които са се отправили на запад, са преживели най-лошото време на ледниковия период, известен на учените като последния ледников максимум, казва Козимо Пост, изследовател от университета в Тюбинген и ръководител на проучването.

"За наша голяма изненада, в населението Италия, което е съществувало преди последния ледников максимум, изчезва напълно ", казва Пост. "Те не са успели да се справят."

Генетичният анализ на индивидите от Италия след последния ледников период показва, че тъмнокожото и тъмнооко граветско население е било заменено от пришълци от Балканите, които са донесли със себе си сини очи и нотка близкоизточен произход.

Изследователите анализирали 116 нови генетични проби, които добавили към вече известните 240 древни образци, обхващащи период от преди около 45 000 до 5 000 години.

Междувременно граветското население, оцеляло по време на ледниковия период в Испания, се смесва с мигранти от изток, когато Европа се затопля отново преди почти 15 000 години, и след това бързо заселва континента от Иберия до Полша и Британските острови, доминирайки в него в продължение на хиляди години.

Генетичният отпечатък на граветите може да бъде открит в последните испански популации на ловци-събирачи до пристигането на първите земеделци, които мигрират в Европа от Анадола преди около 8000 години, казва Пост. /БГНЕС

Берлин / Германия