Европейски ден без жертви на пътищата

Денят 26 септември за четвърта година е обявен за Европейски ден без загинали на пътя.

Мотото, под което тази година ще премине Европейският ден без жертви на пътя у нас, е „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!”. 2019-та пък е обявена за година на активна работа по опазване живота и здравето на участниците в движението по пътищата с мото „ПАЗИ СЕМЕЙСТВОТО СИ НА ПЪТЯ”.

Според статистиката на „Пътна полиция”, с която БГНЕС разполага, за периода от 1 януари до 31 юли 2019 г. на територията на страната са настъпили 3564 пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 318 и са ранени 4505 души. Спрямо същия период на 2018 г. са по-малко със 185, загиналите са повече с 1, а ранените – по-малко с 288.

Най-много инциденти са настъпили на територията на ОДМВР – Пловдив (444), на СДВР (428), ОДМВР – Варна (382), ОДМВР – Търговище (25), Смолян (36) и Перник (37).

През първите седем месеца на годината от 3564 случая – 3436 са настъпили в резултат на извършени нарушения от водачите. В 44 случая инцидентите са станали по вина на пешеходците.

Според анализ на Евростат България е на първо място в Европейския съюз по брой загинали при катастрофи с леки автомобили на 1 милион жители.

Характеристиката на фаталните инциденти при отделните категории превозни средства показва, че България се нарежда с най-висок дял смъртност в категорията на леките автомобили с 64 смъртни случая на милион жители. Това е почти шест пъти повече от най-ниското съотношение в Европейския съюз - от 11 души в Малта.

Средният показател за общността е 23 смъртни случая на 1 милион жители. Данни от доклад на МВР показват, че близо половината от фаталните инциденти се дължат на челен сблъсък между автомобили.

По данни на новосъздадената Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата” основната причина за катастрофите е отвличане на вниманието на шофьорите най-вече заради мобилни телефони. /БГНЕС