Европол атакува тъмната мрежа

Глобална акция е спряла голям пазар в "тъмната мрежа", като Европол е арестувала 288 заподозрени и е възстановила над 50 млн. евро (54,8 млн. долара) в брой и виртуална валута, предаде АФП.

При съвместната операция, наречена SpecTor, на американските, британските, бразилските и европейските правоприлагащи органи са задържани и почти един тон наркотици и 117 огнестрелни оръжия, съобщи европейската полицейска агенция.

"В рамките на координираната от Европол операция, в която участваха девет държави, правоприлагащите органи иззеха незаконен пазар в тъмната мрежа "Monopoly Market" и арестуваха 288 заподозрени, участващи в купуването или продаването на наркотици в тъмната мрежа", се казва в изявление на базираната в Хага Европол.

"Редица от тези заподозрени бяха считани за цели с висока стойност", заяви Европол.

Обискът последва след успешна операция на германската полиция през 2021 г., при която тя конфискува престъпната инфраструктура на "Monopoly Market".

"Европол изготвяше разузнавателни пакети въз основа на купища доказателства, предоставени от германските власти", заяви Европол.

"Тези целеви пакети, създадени чрез кръстосано съпоставяне и анализ на събраните данни и доказателства, послужиха като основа за стотици национални разследвания".

"В резултат на това 288 продавачи и купувачи, които са участвали в десетки хиляди продажби на незаконни стоки, бяха арестувани в цяла Европа, Великобритания, Съединените щати и Бразилия", добави Европол. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон