Бързата разходка на екипа ни показва, че търговците вече са редовни и добре познати – най-вероятно, защото раздумката сред свои е най-сладка, а търговията успешна. А и столичани не се церемонят, когато става дума за домашно.
Сред сергиите е разположил своя щанд и винопроизводителят Бейнур Ахмед от Шумен. Казва, че тези пазари са най-доброто място да се покаже майсторлъкът на винаря. От едно време българинът казва, че няма по-хубаво нещо от домашно приготвения еликсир.
„Традиция е всеки стопанин на къща да си произвежда сам вино, това е една гордост. В един момент обаче домашно приготвеното свършва и се прибягва до фермерските базари и към нас производителите”, заяви пред БГНЕС винарят.
Бейнур споделя, че днешно време е трудно да си дребен производител, защото се работи с малко хора. „Ако някой се разболее, останалите носят големия товар. Едно е голямото предприятие от 1000 души, друго е такова с четирима“, добави Ахмед.
На съседна маса производител на мед също сподели, че е труден бизнес, но любовта към пчелните кошери го стимулира да продължава.