Фермерските пазари – визитната картичка на дребните производители

Няколко столични улици всеки уикенд стават фермерски пазари. Независимо дали времето е хубаво или не, те са арена на сладка раздумка, хубава музика и място за реклама на дребните производители, предава репортер на БГНЕС.

На сергиите може да се видят всякакви домашно произведени изделия – млечни продукти, яйца, вина, сладка, мед, та до дърверни кухненски съдове, всякаква бижутерия или ръчно изплетени блузи и жилетки.

Ако попиташ всеки ще каже, че неговият продукт е в пъти по-хубав от този на съседа му две сергии по-надолу. И дежурната реплика в авторекламата – при мен всичко е еко и натурално.

Един от тези традиционни фермерски базари, организирани със съдействието на Столична община, е източно разположен от храм-паметника "Св. Александър Невски".

Бързата разходка на екипа ни показва, че търговците вече са редовни и добре познати – най-вероятно, защото раздумката сред свои е най-сладка, а търговията успешна. А и столичани не се церемонят, когато става дума за домашно.

Сред сергиите е разположил своя щанд и винопроизводителят Бейнур Ахмед от Шумен. Казва, че тези пазари са най-доброто място да се покаже майсторлъкът на винаря. От едно време българинът казва, че няма по-хубаво нещо от домашно приготвения еликсир.

„Традиция е всеки стопанин на къща да си произвежда сам вино, това е една гордост. В един момент обаче домашно приготвеното свършва и се прибягва до фермерските базари и към нас производителите”, заяви пред БГНЕС винарят.

Бейнур споделя, че днешно време е трудно да си дребен производител, защото се работи с малко хора. „Ако някой се разболее, останалите носят големия товар. Едно е голямото предприятие от 1000 души, друго е такова с четирима“, добави Ахмед.

На съседна маса производител на мед също сподели, че е труден бизнес, но любовта към пчелните кошери го стимулира да продължава.

За трудностите пред пчеларите БГНЕС разказа в интервю с друг пчелар – Косара Мутафчиева, според която пчеларите очакват повече разбиране от държавата.

Освен на фермерските пазари като този при храм-паметника „Св. Александър Невски“, пчеларите ще могат занапред да показват продукцията си на специализирани изложения. Малко по-светло бъдеще обеща и земеделският министър Десислава Танева. За пчеларския сектор следващите 3 години ще бъдат отпуснати по 6,4 млн. лева по Националната пчеларска програма. Целта е да се скъси веригата на доставки и потребителите да могат да закупуват мед и пчелни продукти директно от производителя. /БГНЕС