Fibank получи престижното международно отличие Celent Model Bank

Fibank (Първа инвестиционна банка) получи престижна награда за иновации при въвеждането на генеративен изкуствен интелект (GenAI) в ежегодните награди за най-добри практики при използването на технологични решения във финансовата индустрия - Celent Model Bank.

Наградата бе официално връчена на банката по време на онлайн церемония, проведена на 21 март едновременно в няколко европейски града. Отличието получи Владимир Икономов, директор „Дигитално банкиране“ във Fibank.

Проектът, за който банката получава високото международно признание, е въвеждането на интелигентен виртуален асистент (IVA), базиран на генеративен изкуствен интелект (GenAI). Технологичен партньор на банката при разработването и внедряването на продукта е Ablera - пионер на европейския пазар, специализиран в разработването и предоставянето на авангардни решения, базирани на изкуствен интелект (AI) за трансформиране на финансовия сектор.

Виртуалният асистент на Fibank вече е достъпен за определена фокус група от клиенти, които тестват възможностите, предоставени от него. Предстои асистентът да бъде официално представен за всички клиенти на ПИБ.


Celent е глобална компания за проучвания и консултантски услуги във финансовата индустрия. Номинираните компании за ежегодните награди на Celent преминават през строг процес на оценка от анализатори на компанията, които разглеждат спазването на 3 ключови критерия: конкретни и измерими бизнес ползи, степен на иновации в сектора и отлични технологии при имплементиране на решенията.