В навечерието на летния сезон: Отвориха за туристи обновения Етнографски музей в Несебър

Преди първите туристи да изпълнят улиците на Несебър, в единственият град на ЮНЕСКО у нас, отвори врати обновеният Етнографски музей в Стария град. Сградата е паметник на културата, типичен представител на несебърската жилищна архитектура от късния период на българското Възраждане. Тя е известна, като къщата на Москояни, строена през 1840 г. от богат гръцки търговец, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Освен ремонт на сградата, по нов начин е изложена и постоянната експозиция с обособени тематични кътове за история на Несебър, население, къщи, култура и обичаи, традиционни занаяти и поминък, домакинство и кулинария. Издирени и закупени са и нови експонати, които да я обогатят.

Изпълнено е ново експозиционно осветление, доставено e високо специализирано акустично и мултимедийно оборудване.

Чрез въвеждане на интерактивни дейности се осигурява по-голяма видимост и двупосочно взаимодействие между посетителите и музейните експонати.

„Реставрацията и поддръжката на паметниците на културата и тяхното опазване и популяризация са главна задача в политиката на няколко поколения управници на Несебър. Наскоро Община Несебър премина успешно първия етап на одобрение за финансиране на проекти за реставрация на църквите „Христос Пантократор", „Св. Михаил и Гавраил" и „Св. Тодор". С обновяването на тези храмове ще затворим цикъла от реставрационни дейности, които пред години започнахме с осъществяване на проекта „Духовен път". По-миналата година със собствени средства реставрирахме знаковата за Несебър мелница на провлака.." коментира за БГНЕС кметът на Несебър Николай Димитров./БГНЕС