Фидан и Блинкен обсъдиха по телефона ескалацията в Ивицата Газа

Министърът на външните работи Хакан Фидан и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаряха по телефона, за да обсъдят належащи въпроси, вариращи от ескалиращата ситуация в Газа до двустранните отношения.


Дипломатически източници разкриха, че разговорът на 17 декември е обхванал редица теми, включително регионални проблеми и глобални въпроси. Акцентът обаче остава продължаващата война между Израел и Хамас, със значителен фокус върху ускоряването на доставката на хуманитарна помощ в обсадения регион, според прессъобщение от Белия дом, предаде Анадолската агенция.

Разговорът на висшите дипломати беше част от поредицата им разговори по телефона след избухването на военните действия, предизвикани от атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Фидан е подчертал тревожното влошаване на условията в Газа и Западния бряг, призовавайки САЩ да използват влиянието си, за да спрат атаките. Молбата идва на фона на посещението на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в Кувейт, Израел и Катар.

Турският министър също така е посочил необходимоста от постигането на всеобхватно прекратяване на огъня, като се застъпи за последващи дипломатически усилия за „насочване на Израел към масата за преговори“.

Междувременно изявлението на Вашингтон потвърди дискусиите относно „важността на ратифицирането на присъединяването на Швеция към НАТО възможно най-скоро“, подчертавайки стратегическото му значение.

Блинкен и Фидан са засегнали също закупуването на американски изтребители F-16 от Турция, като са очертали пътищата за сътрудничество в отбранителната индустрия. /БГНЕС