Фицо: Словакия ще блокира членството на Украйна в НАТО

Словакия ще блокира членството на Украйна в НАТО, защото това би предизвикало Трета световна война.

Това заяви словашкият министър-председател Роберт Фицо. Той каза, че ще информира за това украинския си колега Денис Шмигал на срещата им, която е насрочена за 24 януари в Ужгород, съобщи "Киев Индипендънт".

„Знам с какво отивам на срещата с украинския премиер, отивам с хуманитарна помощ, както и с потвърждение, че няма да получат оръжие от словашката армия и от държавните складове. Ще кажа че има неща, за които вижданията ни са напълно различни”, подчерта министър-председателят на Словакия.

Що се отнася до стремежа на Украйна да се присъедини към Европейския съюз, Фицо каза: "ние уважаваме това, но те трябва да изпълнят условията".

„Ще кажа, че съм против членството на Украйна в НАТО, че ще използвам правото на вето, защото това би било в основата на Третата световна война“, добави той.

Според него насрочената за 24 януари среща в Ужгород ще бъде "интересна". Фицо добави, че украинската страна не желае да провежда пресконференция за резултатите от нея.

По-рано словашкото правителство реши да се съсредоточи върху хуманитарната помощ и да спре да изпраща оръжия в Украйна.

Правителството, ръководено от Роберт Фицо, не одобри предложението на предишното правителство за изпращане на нов пакет от военна помощ на Украйна на стойност 40,3 милиона евро.

Този пакет трябваше да бъде 14-ия от Словакия. От началото на конфликта страната изпрати на Киев тежка техника, боеприпаси и друго оборудване на стойност 671 милиона евро. /БГНЕС