Фон дер Лайен ще обяви кандидатурата си за втори мандат на 19 февруари

Урсула фон дер Лайен най-вероятно ще обяви кандидатурата си за втори мандат като председател на Европейската комисия (EK) на 19 февруари в Берлин, твърдят служители, запознати с плановете на германския политик, съобщи „Политико“.

Същия ден в германската столица се провежда заседание на партийното ръководство на Християндемократическия съюз (ХДС) на Фон дер Лайен, на което се очаква официално да бъде одобрена номинацията ѝ за водещ кандидат на дясноцентристката партия за изборите за Европейски парламент през юни.

Паневропейското партийно семейство на ХДС, Европейската народна партия (ЕНП), ще трябва да потвърди номинацията на настоящия шеф на ЕК на партиен конгрес в Букурещ на 6-7 март, въпреки че това се счита за формалност предвид политическата тежест на ХДС и липсата на други кандидати на ЕНП.

В качеството си на водещ кандидат, или "Spitzenkandidat", Фон дер Лайен ще ръководи предизборната кампания на ЕНП, въпреки че не се кандидатира за място в Европейския парламент. Вместо това тя ще се кандидатира, за да бъде преназначена за ръководител на Комисията за периода 2024-2029 г. - решение, което се взема от лидерите на ЕС, но трябва да бъде потвърдено с гласуване в Парламента.

Говорител на ХДС заяви: "Мога да потвърдя, че за 19 февруари е планирано заседание на партийното ръководство", но отказа да коментира повече.

Още миналата година лидерът на ХДС Фридрих Мерц заяви, че иска Фон дер Лайен да се кандидатира за втори мандат като председател на Комисията./БГНЕС