Фон дер Лайен стартира стратегически диалог за бъдещето на селското стопанство на ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде началото на Стратегическия диалог за бъдещето на селското стопанство - нов форум, който има за цел да формира обща визия за бъдещето на земеделието и хранителната система на ЕС.


Стратегическият диалог, обявен от председателя в нейната реч за състоянието на Съюза през 2023 г., ще разгледа предизвикателствата и възможностите, повдигнати от участниците в диалога, като справедлив жизнен стандарт за земеделските стопани и селските общности, подкрепа на селското стопанство в границите на нашата планета и нейните екосистеми, използване на огромните възможности, предлагани от знанието и технологичните иновации, и насърчаване на процъфтяващо бъдеще на хранителната система на ЕС в един конкурентен свят.


Професор Петер Щрошнайдер е назначен за председател въз основа на дългогодишния си опит, по-специално като председател на "Комисията за бъдещето на селското стопанство" на федералното правителство на Германия, съобщи пресслужбата на ЕС.


Стратегическият диалог обединява ключови заинтересовани страни от цялата агрохранителна верига, включително земеделски производители, кооперативи, предприятия от хранително-вкусовата промишленост и селски общности, както и неправителствени организации и представители на гражданското общество, финансови институции и академични среди. След стартовата среща ще бъдат организирани поредица от тематични срещи, които ще се проведат през първата половина на 2024 г.

Съветът и Европейският парламент ще бъдат включени в процеса, а председателят, професор Щрошнайдер, редовно ще информира и обменя мнения с двете институции относно диалога.

Като съчетава различни гледни точки, диалогът има за цел да насърчи създаването на нови решения и да доведе до обща визия за бъдещето на селскостопанския и хранителния сектор на ЕС до лятото на 2024 г. Председателят, в сътрудничество с участниците в Диалога, ще определи точния формат на заключенията.

Съветът и Европейският парламент ще бъдат включени в процеса, а председателят, професор Щрошнайдер, редовно ще информира и обменя мнения с двете институции относно диалога.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на откриващата сесия: "Настъпил е моментът за постигане на нов консенсус по отношение на храните и селското стопанство сред земеделските стопани, селските общности и всички останали участници в хранително-вкусовата верига на ЕС. Земеделските производители и хранително-вкусовата промишленост в ЕС осигуряват на нашите граждани здравословна и висококачествена храна и имат основен принос за нашата икономика, особено в селските райони. Те също така полагат огромни усилия, за да допринесат за нашия общ екологичен и цифров преход. Същевременно обаче те са изправени пред широк спектър от предизвикателства, вариращи от изменението на климата, през инфлацията до нестабилните пазарни въздействия. С този стратегически диалог ние създаваме форум, който да представи ясна визия за бъдещето в полза на всички." /БГНЕС