Фон дер Лайен: Трябва да покажем, че ЕС е мястото за правене на бизнес

Първият приоритет на испанското председателство, е икономическият подем на държавите в ЕС. Трябва да докажем нашия капацитет в производството и да отправим силно послание до индустрията, че ЕС е мястото, където трябва да се прави бизнес.


Това заяви в изказването си председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Мадридпо време на Колежа на комисарите по случай поемането на испанското председателство на Съвета на ЕС .

Тя обърна специално внимание на усилията, които ЕС трябва да положи в подкрепа на Украйна, включително санкциите срещу Русия и производството и доставки на боеприпаси.

„Испания поема председателството на ЕС в момент, в който трябва да удвоим усилията си за подкрепа на Украйна. Изминаха почти 500 дни от бруталната инвазия на Русия, но и 500 дни от смелата съпротива на украинския народ за неговата свобода. Фокусът е върху ревизирането на бюджета на ЕС от 500 млрд. евро до 2027 г. и се надяваме на предложение от страна на Испания за преразглеждане на Многогодишната финансова рамка до края на годината“, каза Фон дер Лайен.

Тя подчерта, че ЕС трябва да запази фокуса върху санкциите, както и снабдяване на Украйна.

„Трябва да запазим фокуса върху санкциите, както и снабдяване на Украйна с това, от което се нуждае за постигане на успех на бойното поле. Вече доставихме на Украйна военно оборудване. Сега се нуждаем от подкрепа от страната на испанското председателство по отношение на производството и доставките на боеприпаси.“

Председателят на ЕК се спря и на откриването на Международния център за преследване на престъплението агресия в Хага. (ICPA),

Това е първата стъпка към евентуален трибунал срещу ръководството на Москва. Той ще разследва и събира доказателства в рамките на инициатива, разглеждана като междинна стъпка преди създаването на специален трибунал, който би могъл да изправи пред съда служители на Кремъл за започването на войната в Украйна.

"Няма да оставим камък върху камък, за да потърсим отговорност от Путин и неговите поддръжници", заяви Урсула фон дер Лайен в изявление по повод откриването на центъра за преследване на руската агресия в Украйна.

"Новият международен център за наказателно преследване ще играе ключова роля, за да се гарантира, че извършителите ще бъдат изправени пред съда", каза тя.

В центъра участват Украйна, няколко държави от ЕС и Международният наказателен съд. В Евроюст вече е създадена централна база данни за доказателства за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.


Друга тема, върху която се спря Фон дер Лайен е замразяването на руските активи. „Знаем, че Украйна се нуждае от средства, но по важното е, че светът трябва да види, че такива ужасяващи престъпления няма да останат ненаказани“, каза тя.

Тя обърна внимание на първия приоритет на испанското председателство -икономическия подем на държавите в ЕС. „Трябва да докажем нашият капацитет в производството и затова трябва да отправим силно послание до индустрията, че ЕС е мястото, където трябва да се прави бизнес“, подчерта председателят на ЕК.

„На дневен ред е и Зелената сделка и производственият план по нея – нулеви емисии и критични суровини.

Дигитализацията е също в дневния ред на ЕС, в частност закона за ИИ, който трябва да завършим.“

Друг важен въпрос, според Фон дер Лайен, е реформата във фискалните правила на ЕС с преобразуване на икономическите рамки. „Очакваме действия от испанското председателство и в това отношение. Всички тези неща ще засилят нашата икономическа сигурност. „

Сериозен е въпросът и за засилването на глобалното сътрудничество.

„Разчитаме и на засилване на глобалното сътрудничество със специално внимание на Латинска Америка и срещата на върха ЕС-СЕЛАК. Имаме ключово споразумение с Мексико, което трябва да се финализира, както и споразумение с Чили, което предстои да бъде подписано по време на председателството.“

По темата за миграцията Урсула фон дер Лайен подчерта, че има напредък по предложението за миграционния пакт и до края на мандата на председателството той трябва да бъде приет. „До 6 месеца трябва да предложим целенасочена помощ от 15 милиарда евро в рамките на МФР.“

„Разчитаме на испанска посветеност на предстоящите цели, на испанското лидерство и на испанският дълбоко европейски дух“, заключи председателят на Европейската комисия. /БГНЕС