Франция: ЕС не трябва да се страхува от никоя страна

ЕС представлява "мощен" континент и не трябва да се страхува от никоя страна, заяви френският министър на финансите, след като Китай предупреди, че разследването на Брюксел за субсидиите за електрически автомобили в Пекин ще навреди на връзките.

"Не трябва да се страхуваме от никоя държава. Ние сме ЕС. Ние сме единен пазар. Ние сме един от най-мощните икономически континенти в света", заяви Бруно Льо Мер пред телевизия Блумбърг.

ЕС предизвика гнева на Китай, след като обяви антисубсидийното разследване в сряда, след което Пекин повдигна въпроса за търговска война, като изглеждаше, че заплашва с ответни мерки.

Брюксел би могъл да наложи наказателни мита върху автомобили, които според него несправедливо се продават на по-ниска цена, подбивайки европейските конкуренти.

В четвъртък китайското министерство на търговията обвини ЕС в "откровено протекционистично поведение", като добави, че разследването "ще има отрицателно въздействие върху икономическите и търговските отношения между Китай и ЕС".

Но Льо Мер отхвърли обвинението.

"Това няма нищо общо с протекционизъм", каза той в кулоарите на срещата на финансовите министри от ЕС в испанския град Сантяго де Компостела.

Той също така разкри, че разтревожени френски изпълнителни директори са му се обадили след съобщението на ЕС в сряда, но отказа да назове нито тях, нито компаниите им.

"Получих няколко телефонни обаждания, но отговорът ми беше съвсем ясен. Какво искате? Слаба Европа или силна Европа? Мисля, че се нуждаем от силна Европа, а силна Европа е континент и политически проект, който е в състояние да защитава интересите си", каза той.

Въпреки че Франция настояваше за проучването, тъй като нейните производители на автомобили са по-малко изложени на пазара, Китай е основната дестинация за френските гиганти в областта на лукса LVMH, Kering и Hermes. /БГНЕС