Франция настоява за нов данък върху морския транспорт

Париж се надява да даде "политически тласък" на предложението за данък върху емисиите от морския транспорт по време на срещата на върха за финансиране на борбата с изменението на климата, която ще се проведе следващата седмица, съобщиха от канцеларията на френския президент, предаде АФП.


Президентът Еманюел Макрон е домакин на конференцията на 22-23 юни, чиято цел е да се преразгледа глобалната система за помощ за развитие в борбата с изменението на климата и бедността.

Две тихоокеански държави, Маршаловите и Соломоновите острови, от години настояват за въглероден данък от 100 долара на тон за морската индустрия, чиито емисии на парникови газове представляват около три процента от общите емисии в световен мащаб.

"Надяваме се, че ще дадем истински политически тласък" на предложението на срещата на върха в Париж, заяви съветник на Макрон.

"Нуждаем се от нови ресурси" за борба с изменението на климата и бедността, тъй като "нуждите са толкова огромни", допълни той.

Макрон ще бъде домакин на десетки чуждестранни лидери на срещата на върха, която има за цел да трансформира международната финансова система, възникнала след Втората световна война със създаването на Световната банка и Международния валутен фонд.

Тя се провежда две седмици преди срещата на Международната морска организация, агенция на ООН, на която се очаква да бъде обсъден въглеродният данък. /БГНЕС