Франция постигна рекорд в продажбите на оръжия

Във Франция износът на оръжие е достигнал рекорд през миналата година, подпомогнат от продажбите на самолети Rafale, в контекста на нарастващите глобални разходи за отбрана след нахлуването на Русия в Украйна.


През 2022 г. износът на френски оръжия възлиза на 27 млрд. евро, което е повече от 11,7 млрд. евро през предходната година, посочва министерството в годишния си доклад до парламента, видян от АФП.


Франция е третата по големина страна износител на оръжие в света след САЩ и Русия.

Само договорът с Обединените арабски емирства за 80 бойни самолета Rafale допринесе за над 16 млрд. евро към общата сума за Франция.

Индонезия направи твърда поръчка за шест Rafale, както и Гърция, което допълнително затвърди глобалния успех на изтребителя, произведен от Dassault Aviation.


Оттогава насам Индия подписа меморандум за разбирателство за 26 Rafale за военноморските сили, след като за военновъздушните ѝ сили бяха доставени 36.

Миналата година Гърция също поръча три френски фрегати за отбрана и интервенция и подписа договори за поддръжка и свързано въоръжение.

През декември Полша се съгласи да закупи два френски сателита за наблюдение.

"Оценката на френското оръжие се простира отвъд Rafale", заяви министърът на отбраната Себастиан Лекорну в доклада. "То се превърна в световен еталон в широк спектър от способности, включително ракети, фрегати, подводници, артилерия, хеликоптери радари и сателити за наблюдение."

Рекордът в износа на френски оръжия идва в момент, когато световните военни разходи са по-високи от когато и да било през последните три десетилетия.

По данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) световните военни разходи през 2022 г. - годината, в която Русия нападна Украйна - са достигнали 2,24 трилиона долара, което представлява 2,2% от световния брутен вътрешен продукт.

Близо две трети от френския износ на оръжие е бил насочен към Близкия изток, около 23% към Европа и 8% към Азия и Океания.

Най-големите клиенти на Франция на оръжия между 2013 и 2022 г. са ОАЕ, Египет, Катар, Индия, Саудитска Арабия и Гърция.

Неправителствените организации често критикуват Франция за това, че доставя оръжия на, според тях, авторитарни режими, но Министерството на отбраната заяви в доклада, че Франция винаги е спазвала "международните си ангажименти" и износът на оръжия е бил обект на "много строги правила" и експортен контрол. /БГНЕС