Франция ще се опита да отвори отново Нотр Дам в рамките на година

Работниците по парижка катедрала Нотр Дам имат 1 година, считано от 8 декември, за да завършат възстановяването на готическия храм навреме за повторното му отваряне след опустошителния пожар през 2019г., предаде АФП.


Реставрацията на сградата, включена в списъка на ЮНЕСКО, която обикновено посреща около 12 милиона посетители всяка година, се сблъска с няколко пречки, откакто хората по света с ужас наблюдаваха как нейната кула се срути в следствие на пламъците от избухналия пожар на 15 април 2019 г.

Но новият ѝ купол започна да се очертава на фона на хоризонта на френската столица и се очаква да бъде напълно завършен, когато градът ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2024г.

Работниците се надпреварват да възстановят останалата част от катедралата навреме, за да може тя отново да отвори врати за посетители на 8 декември 2024 г.

"В рамките на срока сме. Ние сме уверени и решени да спазим зададения срок, но битката си остава ежедневна", заяви държавният служител, отговарящ за реставрацията, Филип Йост.

Очаква се президентът Еманюел Макрон да посети катедралата на 8 декември, твърдят членове на обкръжението му.

Новият купол на катедралата е идентичен с предишния, проектиран от архитекта от XIX в. Еужен Виоле-Ле-Дюк.

"Дъбовата му конструкция трябва да достигне цялата си височина от 96 метра до края на годината. След това тя ще бъде покрита с оловни орнаменти", каза Йост.

Последните етапи ще включват почистване на интериора - площ от около 42 хил. квадратни метра и инсталиране на нови мебели през есента.

"Работата е изцяло финансирана от 848 млн. долара под формата на дарения от Франция и чужбина", добави държавният служител.

Първоначално Макрон обеща да възстанови Нотр Дам в рамките на 5 години, навреме за Олимпийските игри в Париж. Но възстановяването се забави с месеци заради усилията за разчистване, след като над 300 тона олово от покрива се стопиха при пожара.

След това властите трябваше да спрат работата няколко пъти през първата зима заради силните ветрове, преди Франция да премине в локдаун в началото на 2020 г., за да се бори с разпространението на коронавирус.

Йост поема задачата да наблюдава възраждането на катедралата, след като бившият началник на френската армия, отговарящ за ремонта, генерал Жан-Луи Жоржелен, почина през август по време на планински поход. Преди инцидента Йост беше дясната ръка на Жоржелен.

Повече от 5 години след пожара трима съдии-следователи все още проучват какво го е предизвикало. Първоначалното разследване сочи, че вероятно става въпрос за инцидент, като сред теориите са електрическа повреда или запалена цигара. /БГНЕС