Френските фермери вдигат блокадите на пътищата

Френските власти заявиха, че най-тежката част от кризата, при която фермерите блокираха пътища в продължение на дни, е отминала.

Протестиращите започнаха да вдигат барикадите, но демонстрациите продължават в други части на Европа, включително Испания, Италия и Гърция.

По време на едни от най-ожесточените протести в целия ЕС френските земеделски производители излязоха по улиците за повече от седмица, като използваха трактори, за да блокират ключови пътища към Париж и други основни магистрали в страната.

Многобройните оплаквания на фермерите варират от тежки екологични правила до евтин внос на продукти от страни извън ЕС, включително Украйна.

Още на 1 февруари два от основните земеделски профсъюзи във Франция обявиха, че прекратяват протеста, като призоваха демонстрантите да се оттеглят с тракторите си от улиците.

По-рано министър-председателят Габриел Атал обеща парични средства, облекчаване на нормативната уредба и защита срещу нелоялна конкуренция.

Министърът на земеделието Марк Фесно заяви днес, че най-лошото от кризата е "почти зад гърба ни".

"Но проблемите, с които трябва да се справим и които се появиха в тази криза, все още са пред нас", посочи той.

Властите съобщиха, че много пътни блокади в страната са вдигнати или облекчени, а в следващите часове земеделските производители ще продължат да преместват трактори от улиците, въпреки че някои блокади остават.

В редица други европейски страни, включително Италия, Испания и Гърция, земеделските производители заявиха, че протестите ще продължат.

В Испания трите основни земеделски профсъюза обявиха, че ще продължат да се мобилизират след среща с министъра на земеделието, който обеща да "работи" за справяне с кризата. /БГНЕС