Френските политици ухажват гневните фермери в страната

Новият премиер на Франция Габриел Атал отдели внимание селскостопанския сектор на страната този уикенд, в отговор на нарастващото недоволство на селскостопанските работници, ядосани от бюрокрацията и високите разходи.

Друга изгряваща политическа звезда, Джордан Бардела от крайнодясното "Национално обединение", също обяви съчувствието си към фермерите, "на които им е писнало от ограниченията, наложени от „Европа на Макрон“, предаде АФП.

Атал, говорейки на публична среща в централния град Сен-Лоран-д'Ани, настоя, че селското стопанство е "абсолютно важна тема... която приемам много сериозно".

Като похвали фермерите в нацията, той обеща да работи, за да улесни живота им, като намали ненужната бюрокрация.

Почти по същото време Бардела посети млечна ферма в Кейрак, на югозапад, заклеймявайки политиката на президента Еманюел Макрон.

Нараства гневът срещу "Европейския съюз и Европа на Макрон", които искаха "смъртта на нашето земеделие", заяви Бардела, член на Европейския парламент.

"Френските фермери са изложени на нелоялна конкуренция от продукти от цял свят, които не спазват строгите стандарти, които трябва да спазват", добави той.

Бардела ще води "Националното събрание" на европейските избори през юни. Някои политически наблюдатели смятат, че това може да представлява голямо предизвикателство за основните партии във Франция.

„Не издържам повече“

В цялата страна френските фермери изразяват гнева си през последните седмици и имат дълъг списък от оплаквания.

Те са недоволни от нарастващите разходи, забраните за пестициди, разрешени за употреба в други части на света, чувството, че са смазани от строгите стандарти, и това, което смятат за нелоялна конкуренция от украинския внос.

Цената на дизела е друга болезнена точка, проблем, който помогна за разпалването на протестите на жълтите жилетки, които причиниха на Макрон толкова много проблеми по време на първия му президентски мандат.

В южната област Окситания група земеделски работници започнаха блокада на магистрала A64 късно на 18 януари в Карбон, на около 45 километра югозападно от Тулуза.

На 20 януари десетки трактори все още блокираха пътя, като около стотина протестиращи се събраха в импровизиран лагер.

„Стигаш до момент, в който не можеш да издържиш повече“, каза Беноа Фуркад, 50-годишен производител на зърнени култури.

"Ако Франция някога забрани противоречивия убиец на плевели глифозат, той ще остави нивите си и ще подам молба за работа в най-близката фабрика", зарече се той.

„Не сме щастливи да пречим на хората по този начин. Но как иначе да направим така, че да ни чуят?“, попита Никола Суспене, 44-годишен фермер, който е и кмет на близкото село.

Кабинетът на президента Макрон инструктира префектите в цяла Франция да излязат и да се срещнат с фермери този уикенд. Премиерът Атал ще се срещне с лидерите на основните земеделски съюзи.

По-късно тази седмица правителството трябва да представи най-новите си планове за това как да помогне на следващото поколение фермери - средната им възраст в момента е 51,4 години.

Новите планове вече бяха подложени на критика от сектора и определени като твърде плахи. /БГНЕС