Фронтекс: Ръст на нелегалната имиграция в ЕС с 10% през първата половина на годината

Нелегалната имиграция в Европейския съюз е нараснала с 10% през първата половина на 2023 г. в сравнение с година по-рано, съобщи днес граничната агенция на блока, като по-голямата част от пристигащите са по средиземноморските маршрути.


От началото на годината до края на юни Фронтекс съобщи за 132 370 опита за влизане в ЕС извън редовните гранични пунктове, като заяви, че те са с 10% повече, отколкото през същия период на 2022 г., според „Аджерпрес“.

Пресичането на Централното Средиземноморие съставлява половината от общия брой пристигания, като те са се увеличили от Тунис до Италия. Трафикът по всички останали маршрути към ЕС е намалял в сравнение с първата половина на 2022 г.

По-рано този месец ЕС подписа споразумение с Тунис за ограничаване на незаконната имиграция към блока, решен да затегне контрола върху пристигащите по море преди общоевропейските избори след година.

ЕС отдавна полага усилия за намаляване на нелегалната имиграция от Близкия изток, Африка и Азия въпреки критиките на правозащитните организации.

Надзорният орган на ЕС за правата на човека заяви, че ще разследва сделката с Тунис и вече проучва дали Фронтекс спазва задълженията си в областта на правата на човека, включително задължението да спасява човешки животи в морето, като същевременно помага за управлението на външните граници на 27-членния блок. /БГНЕС