Г-7 единодушни за подхода към Китай

Членовете на Г-7 постигнаха консенсус, че се нуждаят от общ подход към Китай, съобщава източник в администрацията на американския президент Джо Байдън, който е запознат с дискусията на лидерите на седемте най-развити икономики.

Сесията по международни въпроси се проведе на срещата на върха в английския курортен град Карбис Бей в югозападната част на страната.

"Бих казал, че имаше единодушие в желанието да се посочат нарушения на правата на човека и нарушения на основните свободи, които са свързани с ценностите, които споделяме", заяви източникът.

"Налице е демонстриран ангажимент да отговорим на това, което виждаме", добавя той, отбелязвайки, че дните, когато Китай не е споменаван в заключителното комюнике на Г-7 са отминали. Говорителят каза още, че лидерите на Г-7 се съгласяват, че е необходим единен подход към експортните практики на Китай на "несправедливо ниски цени", както и необходимостта да се гарантира устойчивостта на веригата за доставки

Източникът твърди, че по темата за Китай "всички имаха еднакво разбиране".

По-рано американският телевизионен канал Си Ен Ен съобщи, че лидерите на Г-7 са разделени по отношение на подхода си към Китай. Според източници от администрацията на Вашингтон президентът на САЩ Джо Байдън "призовава останалите лидери да критикуват публично антидемократичните практики на Китай, подчертавайки необходимостта от действия". Британският премиер Борис Джонсън, канадският премиер Джъстин Трюдо и френският президент Еманюел Макрон се съгласиха с Байдън да призоват за "по-строги действия". Германският канцлер Ангела Меркел, италианският премиер Марио Драги и представители на ЕС "се стремяха да подчертаят областите на сътрудничество с Китай".

Срещата на лидерите на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония ще завърши в неделя с приемането на окончателно комюнике. /ТАСС