Г-7 прие подход към евакуацията и пътна карта за отношенията с талибаните

Групата на седемте (Г-7) съгласува съвместен подход при евакуацията от Афганистан и изисква от талибаните да осигурят безопасна евакуация на хора от страната след 31 август. Това обяви британският премиер Борис Джонсън след спешната виртуална среща на върха на Г-7 за ситуацията в Афганистан.

"Като Г-7 днес се договорихме не само за съвместен подход към евакуацията, но и за пътна карта, с която ще взаимодействаме с талибаните при възможно талибанско правителство в Кабул. И основното условие, което поставяме като Г-7 е, че те трябва да гарантират до 31 август и след тази дата безопасно придвижване на напускащите“, каза Джонсън по Sky News.

Продължавайки темата за пътната карта за отношенията с талибаните, той каза, че западните страни няма да предоставят финансова помощ на новото правителство, ако действията му противоречат на ценностите на Г-7.

„Ако тези огромни средства бъдат на теория размразени за използване от правителството и народа на Афганистан, то ние казваме, че Афганистан не може да обърне посоката и да се превърне в благодатна почва за терор, Афганистан не може да се превърне в държава, където се произвеждат наркотици, момичетата трябва да бъдат образовани преди 18-годишна възраст и така нататък", каза Джонсън."Това са важни неща, които ние ценим в Г-7, те ни обединяват на Запад, ние се борихме за тях в продължение на много години в Афганистан, за тях хората във Великобритания отдадоха живота си."

Срещата на върха на Г-7 се проведе по инициатива на Обединеното кралство, страната, председателстваща тази година в неформалната асоциация на седем икономически развити държави (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония) с участието на ръководството на ЕС и генералните секретари на ООН и НАТО Антониу Гутериш и Йенс Столтенберг.

Страните от Г-7 призоваха всяко ново афганистанско правителство да спазва международните задължения, да се бори с тероризма и да зачита правата на човека. Това се посочва в изявлението на неформалната асоциация на седемте икономически развити държави (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония), публикувано след резултатите от извънредната виртуална среща на върха на Г-7, проведена днес.

"Ще съдим за страните в Афганистан по техните действия, а не по думите им. По-специално потвърждаваме, че от талибаните ще се изисква отговорност за действията им за предотвратяване на тероризма, зачитане на правата на човека, особено жени, момичета и малцинства, за да се намери приобщаващо политическо решение в Афганистан. Легитимността на всяко бъдещо правителство зависи от позицията, която сега заема по отношение на своите международни задължения, от ангажимента му да гарантира стабилен Афганистан“, се казва в изявлението.

В същото време последното комюнике на Г-7 не съдържа признаване на талибаните в качеството на ново правителство в Афганистан.

В изявлението се подчертава също, че Г-7 е готова да си сътрудничи по ситуацията в Афганистан с регионални държави, ООН и Групата на двадесетте (Г-20).

„Ще работим заедно с нашите съюзници и регионални държави в рамките на ООН и Г-20 и в по-широк формат, за да ангажираме международната общност в съвместното решаване на проблемите, пред които е изправен Афганистан“, се казва в комюникето.

Координация на хуманитарната помощ

Г -7 също така подкрепя усилията на ООН за координиране на международната хуманитарна помощ за Афганистан.

"Потвърждаваме ангажимента си към народа на Афганистан, включително подновените хуманитарни усилия на международната общност. За тази цел ние подкрепяме ООН в координирането на незабавен международен хуманитарен отговор в региона, включително безпрепятствен достъп до хуманитарна помощ в Афганистан," се казва в изявлението.

Както отбелязват авторите на документа, те „ще си сътрудничат с регионалните съседи на Афганистан в подкрепа на афганистанските бежанци и техните страни домакини.

„Призоваваме всички партньори на Афганистан да допринесат за тези усилия чрез международни канали в подкрепа на регионалната стабилност“, се казва в изявлението.

Евакуация от Афганистан

Лидерите на Г-7 също се съгласиха да координират усилията за евакуация на хора от Афганистан.

Както е отбелязано в документа, приоритет остава задачата за "безопасна евакуация" както на чужденци, така и на афганистанци, които са сътрудничили на западните страни.

„Ще продължим да координираме тясно този въпрос, като очакваме всички страни да положат усилия за улеснение на този процес и за гарантиране безопасността на хуманитарен и медицински персонал и други международни работници“, се казва в документа.

Очакваше се Борис Джонсън да попита президента на САЩ Джо Байдън за възможността да се даде повече време за изтеглянето на хора по време на онлайн срещата на лидерите на Г-7, която се проведе днес следобед, припомня БГНЕС.

На брифинг в Пентагона обаче американският адмирал Джон Кърби, прессекретарят на Пентагона, заяви: „Няма промяна в графика на мисията, която трябва да бъде изпълнена до края на месеца“, съобщи "Гардиън".

Байдън се е съгласил с крайния срок, но е поискал „плановете за извънредни ситуации“ да останат по-дълго, ако е необходимо, съобщава Ройтерс.

Препоръката на Пентагона бе направена в понеделник въз основа на опасения относно рисковете за сигурността на американските сили.

Съединените щати са заявили на талибаните, че изтеглянето на САЩ до крайния срок 31 август зависи от сътрудничеството на групата за улесняване на евакуацията.

Говорителят на Пентагона заяви, че 500 до 600 афганистански командоси вече са на летището, а останалото ядро ​​от огромните Афганистански сили за национална сигурност, които ръководената от САЩ коалиция се опита да изгради, ще бъдат евакуирани в края на операцията на САЩ на летището в Кабул.

Длъжностни лица казват, че решението срокът да остане такъв е взето поради нарастващата загриженост за сигурността на летището, особено рискът от самоубийствени атентати и бомбардировки на автомобили. Процесът на изтегляне на 5800 войници започва в петък, казаха те. /БГНЕС