Г. Пашкулев: Скопие повтаря миналогодишната заблуда

Властите в съседна РС Македония организират "втори дубъл" на провалената си "европейска политика" и разрешаването на спора с България. Нежеланието да се спазва Договора за приятелство и добросъседство, който бе подписан на 1-ви август 2017г. е в основата на спора между двете държави.

Блокирането на Договора започна веднага след членството на РСМ в НАТО през 2019г. За да разкрием двуличието и лицемерното отношение на властите в Скопие ще припомним поведението им през последните три години, които доведоха до отклоняването на страната от евроинтеграцията й. Първо спряха работата на двустранната комисия под предтекст, че в РСМ ще има предсрочни парламентарни избори. След това аргументът беше световната пандемия от Ковид и опасността "българските възрастни членове на комисията да се заразят". Миналата есен обявиха, че "България се намира в навечерието на избори и не е редно да се преговаря"....и разчитаха на "натиск от вън и преди всичко от стратегическия съюзник Германия". След като отново - по тяхно искане комисията спря работа в продължение на 8 месеца, днес чуваме от Скопие: Политическата криза и нестабилност са пречка за намиране на решение, но Скопие разчита на стратегическия си партньор САЩ за натиск върху България. Междувременно в РСМ парламентът прие Декларация с "македонските червени линии" при преговорите с България. Официално тя бе предложена от националистическата формация ВМРО-ДПМНЕ, но в крайна сметка стана ясно, че "Дълбоката държава" е в основата на тази инициатива. За нея гласува огромно мнозинство в парламента, а специалният пратеник, който никой не е виждал в София от месеци Владо Бучковски публично защити "декларацията", защото тя защитавала македонската идентичност.

В атаката срещу България се включи и основният играч на "Дълбоката държава": Личните "журналисти" на сръбския президент Александър Вучич, подписвайки се с инициали и псевдоними, открито пишат, че "кризата в България била заради ветото срещу започването на преговори на РСМ за ЕС и страната щяла да бъде наказана от САЩ".

Сигурно на българския читател му е омръзнало да чете и слуша стотици пъти повтаряната официална позиция на София: Никой не се интересува от македонската идентичност, още пък по-малко някой има намерение да я оспорва. Освен това, ако има нещо, което наистина липсва от политическия дебат в България е точно въпросът за ветото. Причината за това е много проста. Не, че България не се интересува от присъединяването на РСМ към ЕС, а чисто и просто - позицията е кристално ясна и има подкрепата на сегашните водещи партии, на бившите, но със сигурност и на следващите. В крайна сметка РБ в продължение на 30г. подпомага безвъзмездно РСМ. Институционалната омраза не се премахва с безлични съобщение на министерството на Буяр Османи, че "осъжда изолираните случаи за поредното подпалване или унищожаване на българските знамена и паметници в РСМ". А твърдението, че "правата на българите ще бъдат защитени след членството на РСМ в ЕС" е връх на антиевропейско поведение.

Да финансираш антибългарска кампания извън РСМ е проява на тежка зависимост на тази държава от чужди и дълбоко антимакедонски проекти. Част от тях са безвъзвратно умрели, а другите са безперспективни. Да може, да участваш в "семинари за протегната ръка", но те ще доведат само и единствено до потвърждението, че лицемерието и зависимостите са водещи за политическия елит в РСМ. Това ще бъде толкова ефективно и в "полза на евроинтеграцията", колкото бяха "натискът и призивите на международните лобисти като Робертсън и Билд". /БГНЕС

-------------------------------------------------

Георги Пашкулев, главен редактор на Агенция БГНЕС