Габриел: В българското общество няма място за насилие под каквато и да е форма

В Министерски съвет бе представено мобилното приложение „Помогни ми“, което ще осигурява защита и анонимност на жертвите на домашно насилие

Вицепремиерът Мария Габриел, министърът на правосъдието Атанас Славов и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов представиха в Министерски съвет на 21 декември мобилното приложение в помощ на жертвите на домашно насилие „Помогни ми“, съобщиха от МВнР.

Целта на приложението е да даде възможност за бързо и лесно получаване на информация за институциите, които могат да окажат помощ при случай на домашно насилие и за стъпките, които трябва да се предприемат за защита на правата на пострадалите. То е разработено от „Информационно обслужване“ АД по проект, изпълняван от Националното бюро за правна помощ (НБПП), финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

„Най-напред искам да благодаря за това, че сме заедно днес, за да представим новото мобилно приложение „Помогни ми“. Смятам, че с него отправяме много силно послание, че в българското общество няма място за насилие под каквато и да е форма- физическо, психическо или вербално. За нас е много важно да се търсят решения и тези решения да бъдат прилагани бързо във времето“, каза на събитието вицепремиерът Мария Габриел, която е и председател на Националния съвет за превенция и защита от домашно насилие към МС.

„Всички разбираме, че живеем в свят на нови технологии и информация. Вярвам, че днешното приложение наистина дава много смелост, най-напред на жертвите да осъществяват консултации, включително и онлайн, при запазена анонимност. Всички знаем колко трудно е да се осмелиш да говориш. За мен е също толкова важно, че в приложението има много ясен сигнал за координация между всички институции и министерства, кризисни центрове, всички услуги, които са в областта на здравеопазването и социалната област. Повече от всякога ние имаме нуждата информацията да бъде дадена навреме и много бързо да бъде идентифицирана именно тази институция или място, което ще даде подкрепа на жертвата или защита на нейните права“, каза още Мария Габриел.

Тя подчерта, че не само правителството или неправителствените организации, а всички заедно трябва да направим така, че политиките, свързани със защитата и превенцията от насилие да водят до реални резултати.

На мобилното приложение от всяка точка на България нуждаещите се могат да открият всички координати – адреси, телефони, имейли на институциите в близост до тях, ангажирани със защита и подкрепа на пострадали. /БГНЕС