Галя Димитрова: Горанов иска от мен решения, а не оставка

Директорът на приходната администрация Галя Димитрова няма да подаде оставка заради хакерската атака по агенцията, източила ЕГН-тата на 5,1 милиона български граждани.

„Министър Горанов иска от мен решения, а не оставка”, заяви самата Димитрова на брифинг, предаде репортер на БГНЕС.

В разгара на хакерския скандал директорът на НАП бе в отпуск. „Извинявам се на всички български граждани, засегнати от хакерската атака, ударът беше насочен срещу НАП”, каза тя в началото на брифинга.

Хакерската атака успя, за съжаление. Твърдото мнение на всички специалисти, е че няма 100% сигурна система, която работи в интернет среда и е отворена за външни потребители. Вътрешните изолирани системи се считат за 100% сигурни. Това е факт за целия свят, излишно е да споменавам хакерските атаки, които успяха да пробият Фейсбук, ФБР, американска банка. Това не ни успокоява, това е реалността. Нашата мисия е да сме максимално открити и достъпни за клиентите си, добави Димитрова.

Тя съобщи, че е поискала и е получила оставките на ръководителя на информационни системи и на ръководителя на звеното за информационна сигурност.

Към настоящия момент услугите на Националната приходна агенция функционират нормално, въпреки че всичките ни ИТ специалисти са ангажирани да отстраняват създадените проблеми, заяви още Димитрова.

Тя обясни, че до края на август трябва да приключи одитът на системите на НАП, който се изпълнява от „Информационно обслужване“. Заместничката й Милена Кръстанова добави, че поддръжката на софтуера и хардуера се осъществява както от техни служители, така и от няколко външни фирми и към момента няма нарушение на договорите. Тя увери, че ако се установят пропуски в договорните им отношения ще бъдат санкционирани. /БГНЕС