Владимир Икономов: Все по-често границата между банките и FinTech се размива

Все по-често границите между банка и FinTech (финансови технологии) се размиват. Това заяви в интервю за БГНЕС Владимир Икономов, директор „Дигитално банкиране“ на Fibank.

„Банките предлагат FinTech услуги, FinTech-ците започват да предлагат кредити. Може би след няколко години - до пет, границата ще е много трудно различима“, прогнозира финансистът.

Изкуственият интелект е голяма тема за банковия сектор и във Fibank отдавна работят с него, особено при одобрението на кредити. Това пести изключително много време и операциите се извършват в рамките на секунди до минута. „Използваме модели на машинно обучение, чрез които нашите кредитни експерти преценяват дали клиентът е подходящ, или не“, обясни Икономов.

Банката има и няколко проекта с т.нар. large language models (LLM). Икономов поясни, че това е по-сериозният изкуствен интелект, базиран на невронни мрежи. „Това е един модел, чрез който – интегриран по правилния начин с нашите системи и технологии, нашите клиенти и нашите служители комуникират с него на чиста човешка реч в писмен вид към момента“, добави той. Експертът уточни, че се извлича информация за продукти и услуги 24/7, като това не е стандартният виртуален асистент, а нещо кардинално различно. „Интегрираме цялата база данни от информация и документация в него и той преценява по какъв начин ще отговори на клиентите. Малко като черна кутия, но то това е и предизвикателството на тази технология“, отбеляза Икономов.

Той коментира развитието на дигитализацията на банковите услуги и какви са предимствата от гледна точка на картите. „Относно дигиталните продукти, поне в нашата банка мога да кажа, че от доста години това е даденост. Нашите клиенти от безкрай години откриват сметки, транзакции, стават клиенти дистанционно“, подчерта той.

От година и половина кредитните карти на Fibank се издават в рамките на до минута. „Това пак го правим с изкуствен интелект, но и с много високо ниво на автоматизация на процесите чрез роботизация. Нашите колеги се включват само в процесите, в които трябва, а това е много малък процент от общото“, заяви Икономов. /БГНЕС