Ганев: ГЕРБ и ПП имат полза от кабинет

„Замразяването на преговорите може да се чете като политически ход от ГЕРБ, които виждат ПП след изтеклите записи в една по-неизгодна позиция и можем да смятаме, че преговорите навлизат в друг етап, в който ГЕРБ е в по-добра преговорна позиция. Възможността за съставяне на кабинет между първите две политически сили все пак е налична". Това заяви в интервю за БГНЕС политологът от „Тренд" Димитър Ганев.


Той обясни, че проблемът на ПП е, че за разлика от тях, ГЕРБ имат отворена възможност да отидем на избори и на тези избори ГЕРБ ще бъде в по-силна позиция от ПП. „Ако втората политическа сила отиде на избори те със сигурност ще имат по-нисък резултат и преговорната им позиция спрямо ГЕРБ ще бъде особено по-слаба. В този смисъл ПП – ДБ трябва да направи всичко възможно в рамките на това НС да има кабинет, поради няколко фактора. Първо, ПП изградиха своята партия на база на отрицанието на модела ГЕРБ и в един момент стана ясно, че ще направят коалиция с ГЕРБ. Второ, в записите се чуха много притеснителни неща, които по - скоро навеждат към модели, на които те са се противопоставяли, а в момента излиза, че ги използват. „Продължаваме промяната" имат доста сериозни проблеми още преди да стане въпрос за кабинет „Денков", тоест те вече имат загуба на електорат и за тях е особено важно да не отидат на избори", коментира още Димитър Ганев.

На въпроса в каква позиция се намира първата политическа сила и дали за нея не е по-добре да отидем на избори, политологът уточни, че за ГЕРБ е от съществено значение да съставят кабинет с ПП поради най – малко две причини. „Причина номер 1 е практически приключването на протестите от 2020 г., тоест заравяне на разделението между либералната градска общност и ГЕРБ. Това е финалният ход на ГЕРБ за излизане от изолацията и те са на една стъпка от това да го постигнат", каза Ганев и продължи: Втората причина е, че една коалиция на ПП - ДБ с ГЕРБ без съмнение ще нанесе щети върху електоралния корпус на „Продължаваме промяната", а това за ГЕРБ е от особено важно значение, защото по този начин те ще излязат сами, на практика без сериозен опонент на местните избори, а ПП след 4-5 месечно управление с ГЕРБ несъмнено ще понесе някакви щети", смята още Ганев.

На въпрос на БГНЕС защо ПП изведнъж са склонили да управляват с ГЕРБ, Димитър Ганев уточни, че това решение е взето след направена предварително сметка. „Тази сметка води до извода, че ако сега не направят коалиция с ГЕРБ, при едни нови избори техният резултат най – вероятно ще бъде по – нисък и щеше да се влезе в същата ситуация, в която се влезе и сега. Те предпочитаха да имат тези сходни резултати и мандати, които имат с ГЕРБ сега, отколкото да се върнат на нови избори. Всички опции са отворени, но малко по – вероятната е вторият мандат да бъде успешен", допълни още политологът от „Тренд" Димитър Ганев. /БГНЕС

Категории:

Тагове: