Гърция и Турция се договориха за директен канал за връзка за миграцията

По време на посещението в Анкара заместник-министърът за защита на гръцките граждани Йоргос Кумуцакос обсъди проблемите на миграцията и прилагането на съвместната декларация ЕС-Турция от 2016 г. Страните се договориха за директен канал за комуникация по този въпрос, съобщиха от пресслужбата на Министерството на защитата на гражданите.

Кумуцакос отговаря за проблемите на миграцията. В Анкара той се срещна с турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и заместник-министъра на вътрешните работи Исмаил Цатакли. По инициатива на турската страна той се срещна и с заместник-министъра на външните работи на Турция Явуз Киеран.

"Дискусиите бяха фокусирани върху проблемите на миграцията с акцент върху ефективното прилагане на Съвместната декларация ЕС-Турция от 2016 г.", съобщи РИА Новости.

Гръцката страна потвърди позицията си, че всички страни трябва да направят това, което се изисква - Турция трябва да изкорени мрежите на трафиканти и ефективно да предотврати създаването на нови миграционни маршрути към Европа, Гърция - да увеличи завръщането на нелегалните мигранти в Турция, Европа трябва да признае тежестта от приблизително 4 милиона бежанци и имигранти, които Турция е приела на своя територия.

"Решено е да се създаде директен канал за комуникация на политическо ниво, който да работи паралелно с официалния и оперативен диалог, който ще се провежда по-често", заяви гръцката страна.

През последните месеци притокът на мигранти от турския бряг към гръцките острови нарасна значително. Лагерите на мигрантите са препълнени. Атина безуспешно се опитва да реши проблема. /БГНЕС