Гърция разшири териториалните си води в Йонийско море

Указът на президента на Гърция за определянето на прави базови линии, от които се измерват териториалните води, влезе в сила днес, а той беше приет с цел разширяване на тези гръцки води в Йонийско море от 6 на 12 морски мили, съобщи гръцкото външно министерство.

Според него с публикуването на решението в Държавен вестник указът на президента на Гърция е влязъл в сила днес за определяне на директни изходни линии в Йонийско море от северната точка на региона на Йонийските острови до нос Тенарон в южната част на гръцкия Пелопонес. „Водите, заобиколени от бреговете на заливите и правите линии, свързващи естествените входни точки в тях, са вътрешни води“, се казва в документа.

"Президентският указ беше издаден в съответствие със закона, ратифициращ Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право от 1982 г. Това е необходима стъпка за процеса на разширяване на крайбрежната зона на страната - действие, което според Конвенцията е неотменно право на страната”, се казва в изявлението на гръцкото министерство на външните работи.

"Президентският указ гласи, че Гърция си запазва правото да упражнява съответните права в други региони на своята територия, тъй като те произтичат от Конвенцията за морското право, която отразява обичайното международно право", се казва в документа. „Гърция, строго ангажирана със защитата на международното право, включително морското, винаги действа в съответствие с международното законодателство“, се подчертава в изявлението на външното министерство на Гърция./БГНЕС, ТАСС