Гърците наказват Ципрас заради икономическата му политика

Въпреки значителните икономически постижения – намаляване на безработицата и увеличаване на минималната заплата – Алексис Ципрас е на път да загуби изборите. Причината – гърците искат да го накажат заради политиката на строги икономии, която всъщност помогна на страната да излезе от дълбоката криза.

Гърците гласуват на парламентарни избори в неделя, които са първите след преодоляването на тежката криза и най-вероятно ще отстранят от власт премиера Алексис Ципрас след 4-годишно управление.

Първият атеист и най-продължително управлявалият премиер по време на гръцката криза, а също така най-младият за последните 100 години, Ципрас се бори, за да навакса 10-процентното си изоставане от своите опоненти. Основната причина за неговия лош резултат е данъчната политика на неговото правителство.

Партията на Ципрас СИРИЗА „не изпълни редица обещания и разби надеждите на нейните гласоподаватели“, което тежко удари средната класа в страната, отбелязва политическият анализатор Георги Флесас.

Ципрас дойде на власт през 2015 г. с обещания да премахне строгите икономии. Вместо това, гръцките кредитори го принудиха да приеме третия пакет с помощ след катастрофални шестмесечни преговори, които едва не доведоха до излизането на страната от еврозоната.

Днес 44-годишният политик обещава "най-голямото завръщане в съвременната гръцка история", въпреки че през последните два месеца претърпя последователни поражения на европейските и местни избори от основния си опонент консервативния кандидат Кириакос Мицотакис. По време на кампанията Ципрас обвини Мицотакис, който е участник в правителството задълбочило кризата в страната през 2012-2014 г., за „катастрофалното“ лошо управление, довело до загубата на стотици хиляди работни места и фалити на предприятия.

Ципрас подчертава успехите на своята партията за намаляването на безработицата с около 8% и повишаването на минималната работна заплата за първи път от 2012 г. насам.

Неговото правителство също така намали данъците през май. Но по-голямата част от избирателите останаха равнодушни към тези мерки.

„През 2015 г. СИРИЗА представляваше надеждата и политическото обновление. Днес тя е партия като всички останали“, споделя Андреас Цанаварис, бивш партиен активист.

Христос Маравлис, който гласува едно време за радикалната левица през 2015 г., заяви, че мнозина ще искат да накажат СИРИЗА заради предателството спрямо гръцкия народ с фалшиви обещания.

Ципрас поиска през юни провеждането на предсрочни парламентарни избори след загубата от „Нова демокрация“ на Мицотакис с около 9,5% на европейските избори, които се състояха на 26 май. Няколко дни по-късно „Нова демокрация“ спечели местните избори в повечето райони на страната.

Фамилията в политиката

Мицотакис е упорит реформатор и представител на политическа династия. Той е син на бившия премиер Константин Мицотакис, един от депутатите с най-дълъг стаж в парламента на страната. Сестра му Дора Бакояни е бивш външен министър и първата жена кмет на Атина. А новият столичен кмет е нейният син Костас Бакоянис, който съответно е негов племенник.

Избирането му за министър-председател ще отбележи завръщането на семейната политика в гръцкото правителство, казва Ципрас, чиято скромна история прекъсва тази дългогодишна политическа традиция.

Три години след като пое ръководството на консервативната "Нова демокрация", която през 80-те и 90-те години на миналия век беше оглавявана от баща му, 51-годишният възпитаник на Харвард и бивш консултант на McKinsey обеща да създаде повече работни места чрез растеж, чуждестранни инвестиции и намаляване на данъците, както и да отстрани пречките пред бизнеса.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че "Нова демокрация" може да получи между 155 и 159 депутати в 300-местния парламент.

СИРИЗА изглежда ще падне до 80 – 83 депутати от 144 в предишния парламент.

Окончателният брой ще зависи от това колко от по-малките партии ще преминат бариерата от 3%, която ще им позволи да влязат в парламента.

Нови съперници

Двама нови участници на политическата сцена са партията MeRA25 на бившия финансов министър на Ципрас Янис Варуфакис и „Гръцко решение", националистическа, проруска партия, създадена от бившия журналист и телевизионен водещ Кириакос Велопулос. Всяка една от тях може да получи между 9 и 10 депутати, сочат социологическите проучвания.

Подкрепата за „Гръцко решение“ идва и заради споразумението на Ципрас с Македония, което сложи край на 27-годишния спор за името на страната.

Новоизлюпената партия също така черпи и от избирателите на неонацистката "Златна зора", която отбеляза рядък спад на фона на продължаващия процес за убийството на антифашистки рапър през 2013 г., за който се твърди, че е извършено със знанието на висши партийни членове.

Настоящият избирателен закон дава бонус от 50 места на спечелилата партия, по принцип достатъчно, за да сформира мнозинство в 300-местния парламент.

Ако изборите от 7 юли не успеят да доведат до съставянето на правителство, нов избирателен закон за пропорционалното представителство ще влезе в сила без 50-местния бонус. /БГНЕС

--------

Шантал Валери, Агенция Франс прес.