„Гардиън“: Миграцията е колективният провал на Европа през 2023 г.

Близо 2200 души са загинали или са изчезнали през 2023 г., докато са се опитвали да прекосят централната част на Средиземно море от Северна Африка, за да стигнат до Европа. Това е най-смъртоносният маршрут в света и водно гробище за хиляди кандидати за убежище, чиито тела се изхвърлят на брега на Северна Африка всеки ден.

Лампедуза, малкият сицилиански остров, който е по-близо до Тунис, отколкото до Италия, се характеризира с увеличаване на броя на пристигащите мигранти от миналото лято. За да овладее това, което десните правителства в Европа определят като "нашествие", Европа отново издигна стени по границите си, като прие спорни споразумения с държавите, от които тръгват мигрантите, като например Тунис, който изпревари Либия като основна отправна точка за хората, опитващи се да достигнат Италия.

Едно от най-спорните споразумения обаче беше подписано в началото на ноември от италианското крайнодясно правителство, което обяви плановете си за създаване на центрове в Албания, в които да бъдат настанени 3000 души, търсещи убежище.

Споразумението беше критикувано от хуманитарни работници и неправителствени организации, които го определиха като "пореден удар" по солидарността на ЕС и го сравниха със сделката на Обединеното кралство с Руанда. Италия и Обединеното кралство може би създадоха опасен прецедент, който могат да последват и други държави, които се сблъскват с увеличаването на броя на пристигащите мигранти.

През 2024 г. може да станем свидетели на превръщането на държави извън ЕС в центрове за задържане в замяна на обещание за членство в ЕС. Сърбия и Босна - държави в центъра на балканския миграционен маршрут - биха могли да се възползват от такива сделки.

Последният сигнал за тази нова промяна в посоката дойде преди Коледа, когато преговарящите от Европейския парламент и Съвета на ЕС постигнаха политическо споразумение по нов пакт за миграцията и убежището. Пактът ще включва процес на проверка преди влизане в страната и ще засили зависимостта от държавите извън ЕС да контролират миграционните въпроси. С одобряването на споразуменията си Брюксел цели да прехвърли отговорността за защита на хората, търсещи убежище извън своите граници.

През 2024 г. може да видим по-малко мигранти на европейска територия, но все повече смъртни случаи пред портите на Европа, като търсещите убежище ще бъдат принудени да предприемат все по-опасни маршрути, за да избегнат насилието от страна на граничните служители./БГНЕС