Ген. Ашкенази в "Следващото поколение": Благодарение на българите сме живи, те са толерантен народ

Благодарение на българите сме живи, те са толерантен народ. Това заявява генерал Габи Ашкенази, бивш началник на Генералния щаб на израелската армия и настоящ външен министър на държавата Израел в документалния филм „Следващото поколение“, създаден по идея на Яков Джераси.

Генерал Ашкенази /в средата/ и премиерът Бенямин Нетаняху

Генерал Ашкенази дойде за пръв път в България заради този филм, разказа пред БГНЕС Яков Джераси, председател на Световната ционистка организация – България.

Лентата разказва за потомците на българските евреи спасени по време на Втората световна война през погледа на генерал-лейтенант Ашкенази и известната журналистка и писателка Ошрат Котлер, която води новините по една от израелските телевизии. Корените на нейните деди са от Пазарджик, а неговите – от Пловдив.

„Двамата с Ошрат се срещнаха в едно кафене, намиращо се в стария град“, разказа Джераси.

„Докато си поръчваха кафе, Габи се обърна към Ошрат с думите: Има много велики народи в Европа, които имат големи личности като Шилер, Шекспир и много други. Българите може би не създадоха личности от такъв мащаб, но направиха едно нещо – те са причината ние с теб днес да пием кафе в Пловдив, защото българите бяха толерантни“, сподели Яков Джераси.

Премиерата на документалния филм се състоя преди няколко месеца в Израел. На нея присъства и генерал Ашкенази, който от днес е вече външен министър в коалиционното правителство на Бенямин Нетаняху. На премиерата освен представители на българската еврейска общност присъства и държавният глава на България, който е посрещнат изключително топло и радушно от потомците на спасените. /БГНЕС