Георги Пчелин: Колко повече пестициди, толкова повече смъртност при пчелите

Първа по рода си графити-творба ни напомня колко са важни пчелите за екосистемата на нашата планета. Уникалната рисунка върху 30 метровата стена се намира в парк „Свети Никола“ в София, посветена е на 20 май – Международния ден на пчелите, а посланието към хората е за това, че пчелите са едни от най-важните живи същества за хранителната ни верига, а и за цялата природа.

„Пчелите са изключително важни за екосистемата, едни от най-важните същества. Около 50% от растителността се опрашва от тях. Има и други опрашители, но пчелите са най-важните. Хората не осъзнаваме това, а нашата идея е именно такава – да разпространим посланието на пчелите и да кажем на всички колко важни те“, разказа пред БГНЕС Георги Пчелин, основател на Фондация „Да спасим пчелите“ и автор на инициативата.

„Голяма част от човешката дейност вреди на пчелите, дори и застрояването. Най-големият проблем обаче е пръскането с пестициди, независимо дали са законни или не. Има и позволени пестициди, които също вредят на пчелите и не само на тях. Пръскайки храните с тях, те вредят директно и на нас, хората“, категоричен е той.

Ето защо на една от рисунките е изобразена пчела с противогаз, за да напомни на всички колко са вредни пестицидите. А това безспорно е така, подкрепено е и с научни данни. Растежът в производството на пестициди през последните 100 години е в пряка зависимост със смъртността при пчелите, която също расте.

„Колкото повече пестициди, толкова повече смъртност при пчелите в световен мащаб“, предупреждава младият Георги, захванал се с нелеката задача на информира обществото за проблема.

Изборът на графити-изкуството като начин на изразяване пък придава уникалност на инициатива и помага посланието да достигне до повече млади хора. „Това е идея от няколко години, която накрая успяхме да осъществим с нашите приятели от Sofia Graffiti Tour, с които сме приятели и в живота“, разказа още авторът на инициативата.

Посланието на всички участници в проекта е просто – да внимаваме с природата, защото колкото повече бягаме от проблемите си и отказваме да ги признаем, толкова повече те се задълбочават.

Събитието се осъществява с подкрепата на Посолството на Словения в България, благодарението на чиято държава и тяхното предложение към ООН на 20 май честваме Международния ден на пчелите. /БГНЕС