ГЕРБ с ново предложение за отпадане на дерогацията, ПП-ДБ искат разглеждане на всички сделки

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев ще представи ново предложение за незабавно прекратяване на дерогацията за руски петрол. Радослав Рибарски от ПП-ДБ пък настоя за разглеждане на всички сделки на „Лукойл“ за времето на дерогацията. В същото време председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски каза, че ако дерогацията не отпадне си отива демокрацията.

От разследване, публикувано в "Политко" стана ясно, че Европейската комисия ще разследва България, след като стана ясно, че руската компания "Лукойл" се е възползвала от вратички в санкциите на ЕС, за да спечели 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл.

Какво още казаха представителите на партиите в Народното събрание, парламентарният репортер на БГНЕС събра техните мнения:

Делян Добрев: Дерогацията да падне по най-бързия начин, Денков помага на “Лукойл”

Радвам се, че Европейската комисия започва разследване. Надявам се тази дерогация да падне по най-бързия възможен начин. От първия ден, в който Асен Василев отиде в ЕК и се тръшна и каза, че ще блокира всички санкции към ЕК, ако те не дадат дерогация за България, ние твърдим, че по този начин се заобикалят санкциите и резултатите са на лице, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

“Санкциите ги заобикаля “Лукойл” с активната подкрепа на българското правителство, с активната подкрепа на сегашния премиер, миналогодишния премиер, както и финансовия министър”, добави Добрев.

Той коментира, че подготвя ново предложение за отпадане на дерогацията.

“Ще го внеса и се надавам този път да се събере мнозинство около това предложение”, каза той и добави: "Опорката, че нещо трябва да се нагласи в рафинерията, за да работи с неруски петрол, е една опашата лъжа.

На въпрос дали дерогацията може да се превърне в причина за падането на правителството, Добрев отговори: “Дай Боже”.

Радослав Рибарски: НАП и Митници веднага да разгледат

Призоваваме НАП и Митници веднага да разгледат всички сделки, сключени от „Лукойл“ по време на дерогацията, за да се изясни дали има злоупотреби със санкциите или с условията по дерогацията. Ако има нарушение на санкциите или дерогацията, може да се пристъпи към назначаване на особен управител от страна на държавата.

Считаме, че сроковете и внезапното прекратяване на дерогацията, е неразумен подход, заяви пред журналисти в Народното събрание Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната-Демократична България".

Депутатът каза още, че групата му ще предложи, ако срокът е проблем, допълнително скъсяване на срока, евентуално след зимните месеци – през март. Това ни се струва по-разумно, каза той.

Делян Пеевски: Дерогацията трябва да отпадне веднага

За нас дерогацията трябва да отпадне веднага и трябва да има съгласие. Ако това не се случи, партиите, които не го подкрепят, са проПутин партии. Днес е 10 ноември, демокрацията може да си отиде от проПутин партии в България, заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

“Виждаме, че от тези международни разследвания, всичко което говорим е факт. Това трябва да приключи веднага в България, защото обяснения от стила "ама това е станало навън, тук няма проблем, митниците не са констатирали такова нещо", е ако не се произвежда тук, ще може ли да излиза”, запита Пеевски и категорично заяви, че това веднага трябва да спре.

Костадин Костадинов: Политиката взема връх над икономиката

Европейската комисия разследва дали Русия не печели от дерогацията на “Лукойл”. Това е интересен аргумент, защото в крайна сметка в една сделка трябва да печелят и двете страни. Ако печели едната страна, то това не е сделка, това е диктат, заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Костадинов коментира, че отново политиката взема връх пред икономиката.

Драгомир Стойнев: Ако някой е нарушавал дерогацията, то трябва да има разследване

„За да има дерогация, това е решение на Народното събрание. Ние от БСП подкрепяхме дерогацията, защото това осигуряваше стабилен енергиен пазар. Ако обаче някой е нарушавал тази дерогация, то е необходимо да има разследване”, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

“Колегите от ГЕРБ многократно заявяваха, че конкретни министри са се облагодетелствали от дерогацията на “Лукойл”, дали това е така, не мога да кажа”, каза още Стойнев.

Павета Митова: Ако ЕК са открили нарушения с дерогацията, да има разследване

“Ние гласувахме дерогацията на “Лукойл” да остане. Ако ЕК са открили някакви “схеми” и нарушения последващи от тази дерогация, то тези нарушения трябва да се разследват”, заяви Павела Митова от "Има такъв народ".

Митова коментира, че за момента тя няма информация за нарушения. /БГНЕС