Борисов: ПП копират ГЕРБ, инатът им ни доведе дотук

Инатът на „Продължаваме промяната“ ни връща в изходна позиция. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред депутатите от парламентарната група, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов коментира предложената от акад. Николай Денков и ПП декларация, около която да се обединят партиите и да се състави правителство.

Лидерът на ГЕРБ припомни, че е предложил подобен документ още преди месец.

„С една дума техният инат доведе до тук, че отново се връщаме на изходната позиция. Помните, че преди месец предложих преди да се раздадат мандатите, да се направи подобен документ. Те са го нарекли декларации или проект на решение, където лидерите на политическите партии да направят своите корекции или допълнения и едва тогава, когато се дават мандатите да се търси мнозинство“, каза той и добави, че те са предложили подобен вариант, който не се е приел. „Сега, копирайки ни предлагат същото и то през чата на председателите на парламентарни групи, а в същото време казват, че искат да се носи политическа отговорност“, заяви Борисов. Според него по логиката на ПП излиза, че и ГЕРБ и останалите партии трябва да внесат като проекторешение своите програми. „Изведнъж ще се окаже, че Народното събрание ще трябва да взима решения по програмите на политическите партии“, каза лидерът на ГЕРБ.

Преди месец предложих преди да се раздадат мандатите, да се направи подобен документ. Дали със същия текст, или различен от него, няма никакво значение. Те са го нарекли декларация или проект на решение, няма значение. Където лидерите на политическите партии да направят своите корекции или допълнения и едва тогава, когато се дават мандатите, да се търси мнозинство. Ние им предложихме подобен вариант – не се прие. Сега, копирайки ни, предлагат същото, и то по един начин през чата на председателите на парламентарните групи, а в същото време казват, че искат да се носи политическа отговорност. Доколкото знам политическите партии, поне системните, имат своите ръководни органи, съвети, комисии, където трябва да се съберат и избраните от съответните партии органи да се произнесат, тъй като председателят на парламентарната група се избира да представлява групата от парламента, а при нас Изпълнителната комисия, органът, който приема, отхвърля, допълва и т.н.

Тук въпросът е, че вътре са написани неща, които звучат безотговорно, защото две години вече тези хора бяха министри, премиери и можеше всичко това да бъде в много, много работна фаза, или да е завършено дори.

Това на практика и днес вялото представяне на подобен документ, където в общи линии лидерите на политически партии не отидоха, показва и отношението, и изолацията, в която са изпаднали. Изключвам тук колегите от „Да, България“, които харесват всичко, което ПП им предлагат. Дали го харесват е друг въпрос, но поне така декларират. Затова аз считам, че самият начин, по който се предлага този документ, и го разисквахме сега, следобеда, с Изпълнителната комисия, е несериозно. Той е обречен на неуспех по начина, по който се предлага.

Още повече, зад този документ ние не знаем кои са хората, които ще го изпълняват, а ние като партия към много от тях имаме не само претенции, забележки, а считаме, че дори са минали отвъд границата на това, което имат право да правят.

дори, ако щете, най-елементарното – цените на горивата. На тези български граждани, които не ги следят, ще им ги прочета:

На 3 август 2022 г., ето какви са цените на горивата при „Промяната“. Дизелът е бил 3,47 лв., към тази дата, когато „Промяната“ си замина. Към днешна дата е с 58 стотинки по-евтин. А бензинът тогава е бил 3,33 лв., сега е с 84 стотинки по-евтин, близо лев. Сиреч това, което ние тогава говорихме и обяснявахме, че докато е партията на „Промяната“, от джоба на българина, който си зарежда автомобила, изтичат близо лев, и виждате, че сме много близко до границата. Още 16 стотинки ни делят, за да стане 1 лев най-употребяваният бензин. Всичко това е отивало в нечии джобове – тукашни, външни, няма значение, в размер на над 5 милиарда лев.

Това, че „Промяната“ си замина, донесе само просперитет и не толкова дълбоко бъркане в джобовете на българите.

По темата за енергетиката, Борисов каза, че ГЕРБ трябва да внесе още утре проекторешение за нови реактори в АЕЦ Козлодуй, за 7 и 8 реактор.

ПП обезглави българската енергетика, добави Борисов.

Ние направихме възможно България да получава природния газ от Азербайджан, ние бяхме тези, които резервираха капацитет, каза Теменужка Петкова. По отношение на газопровода с Турция - изградихме 20 км газопровод и това направи възможно да се внася газ от Турция към България и да се изнася от България. Днешният ден е исторически, както го определи президентът, но нямаше да е възможен без това, добави тя.

По думите на Петкова, когато фактите говорят, трябва да се вслушваме в тях. Петкова е категорична, че днешният ден е исторически, както го определи президентът Румен Радев, но не трябва да се забравя, че трите правителства на Борисов са направили така, че да бъде реализирано днешното споразумение. "Нашата цел е била България да има количества газ на достъпни цени", каза още тя.

От основен производител на Балканите, ще внасяме от чужбина ток, каза Борисов. Той подчерта, че партията на „Промяната“ е обезглавила българската енергетика с 60% от производството на ток. „С един замах на Асен Василев, или който го е предлагал плана тогава, 4% от БВП са си заминали“, посочи той. Борисов се обърна към Теменужка Петкова, Делян Добрев и Жечо Станков да се свържат с министър Атанас Пеканов, с енергийния министър, относно щетите, които са нанесени от страна на „Промяната“, които по думите на лидера на ГЕРБ, действително се измерват в милиарди.

„Използвайте времето сега, за да откъснем България от всякаква зависимост и да ѝ дадем тласък, за да може служебното правителство да свърши добра работа“, каза Борисов и допълни, че на служебния кабинет не може да му се отрече, че бързо свърши работа, включително и по интерконектора с Гърция.

„Но се поинтересувайте кой е подписал, кой е пратил физическото лице да затвори „Маришкия басейн“, обърна се към депутатите от ГЕРБ той.

„Дори това стоене в едно безвремие за някои е огромни печалби за сметка на българина и те сега ми предлагат какво трябвало да бъде икономическо развитие и ускорена модернизиране. Две години ние видяхме разруха и спад на всичко“, отбеляза Борисов и добави, че нашите съседи вървят напред.

Той подчерта, че продължават да падат цените на горивата и че нищо от това, с което ни плашеха и заклеймяваха като войнолюбци, не се случи. „Бъдете смели! Когато правим правилните неща, няма от какво да се притесняваме“, категоричен е Борисов, като посочи, че благодарение на внесените от ГЕРБ решения в момента 5 и 6 реактор са диверсифицирани, визирайки сделките с двете компании „Уестингхаус“ и „Фраматом“. /БГНЕС

Тагове: