Германия и Великобритания ще патрулират съвместно в небето над балтийските държави

Германските и британските военновъздушни сили ще патрулират съвместно във въздушното пространство на балтийските държави от името на НАТО. Това съобщи информационната агенция ДПА, като се позова на представител на германското министерство на отбраната.

Съвместното патрулиране ще започне от днес в Естония. Патрулите ще се състоят от германски и британски изтребители „Eurofighter“. Основната им задача ще бъде да ескортират руските военни самолети, заяви представител на отбраната.

През август миналата година Германия се ангажира да патрулира във въздушното пространство над балтийските държави като част от програмата на НАТО за охрана на въздушното пространство в Балтийско море. Пет изтребителя „Eurofighter“ са разположени във военновъздушната база „Ämari“ в Естония. В базата са изпратени и 150 военнослужещи. През април Германия ще предаде патрулните си задължения на Обединеното кралство.

Естония, Латвия и Литва не разполагат със собствена противовъздушна отбрана. Ето защо от 2004 г. насам НАТО защитава въздушното пространство на Балтийско море. За тази цел съюзниците редовно пренасочват изтребители и персонал към балтийските държави в Североизточна Европа. Това е деветият път, в който Германия поема патрулирането на небето на балтийските държави. /БГНЕС