Германия преработва законопроекта за легализация на канабиса

Правителството Германия се отказва от плановете си да разреши свободната продажба на канабис в лицензирани магазини поради законодателството на Европейския съюз, предаде агенция „Франс прес“.

През октомври Берлин обяви предложенията за въвеждане на едни от най-либералните закони за канабиса в Европа.

Коалиционното правителство представи смекчен план на два етапа, който все пак ще позволи на възрастните да притежават канабис в малки количества, но не и продажбата му в магазини в цялата страна.

Макар че детайлите може да са се променили, "първоначалните цели" не са, заяви на пресконференция министърът на здравеопазването Карл Лаутербах. Той посочи, че позитивите от легализацията са - "по-безопасна консумация, справяне с черния пазар и предпазване на младите хора".

Първият етап от новия план ще позволи създаването на "клубове за канабис" - групи с нестопанска цел с до 500 членове, на които е разрешено да отглеждат наркотика за собствена употреба.

Членовете ще могат да притежават до 25 грама канабис за лична употреба и да отглеждат до три растения на човек.

На непълнолетните все още ще бъде забранено да употребяват наркотика.

Проектозаконът, свързан с клубовете за канабис, трябва да бъде готов по-късно този месец, преди да бъде представен на кабинета и на депутатите за одобрение.

"Консумацията все пак ще стане законна тази година", заяви на пресконференцията министърът на земеделието Джем Йоздемир.

Вторият етап ще включва тестване в региони, които предстои да бъдат избрани, за период от пет години - на производството и продажбата на канабис в специализирани магазини с лиценз от правителството.

Широката продажба на наркотика в цяла Германия, както се предвиждаше в първоначалния вариант на плана, не е възможна съгласно европейското законодателство.

Пилотният проект би могъл да послужи като модел на европейско равнище и да доведе до промяна в закона, заяви Лаутербах, като добави, че е провел някои окуражаващи дискусии по темата с други държави.

Легализирането на канабиса беше една от водещите политики, договорени от коалиционните партньори на Германия - социалдемократите, Зелените и либералната СвДП, когато те сформираха новото правителство в края на 2021 г. /БГНЕС